Rugi Main Saham, Lel4ki Di China Bunuh Diri Terjun Ke Dal4m Tangki Berisi Besi Cair

Seorang lelaki di China mati apabila dia bertindak melompat ke dalam tangki berisi besi cair yang panas. Dia yang bekerja di kilang memproses barang keluli itu bertindak demikian kerana difahamkan telah mengalami kerugian hingga 60 ribu Yuan (RM37,000) ketika melabur di dalam sah4m, lapor Vice.

Lelaki berusia 33 tahun, bernama Wang Long bekerja sebagai pemproses keluli di syarikat milik Baotou Steel yang terletak di sempadan China-Mongolia. Sebelum berita mengenai kematiannya, dia telah dilaporkan hilang oleh keluarga sejak 24 Mac 2021, di mana dia sepatutnya menjalani shift malam di kilang terbabit.

Syarikat yang heran dengan kehilangan Long telah bertindak menyi4sat rakaman CCTV. Apa yang mereka jumpa selepas itu adalah mengerikan. Di dalam rakaman terbabit, Long kelihatan membuang peralatan pelindung peribadinya dan kemudian bertindak terjun ke dalam tangki pemprosesan besi cair. Syarikat menyatakan bahawa suhu besi yang sedang lebur itu dianggarkan 1,500 darjah celcius.

Rakaman yang mulanya berlegar di dalam syarikat tiba-tiba tular di media sosial, kebanyakan netizen China menyatakan rasa simpati dan sedih dengan kejadian terbabit.

Semasa menyiasat kes terbabit, pihak pengurus4n syarikat menemui bukti bahawa pada hari Long membunuh diri, dia mengalami kerugian yang besar disebabkan dagangan sahamnya tidak membuahkan hasil. Long telah bekerja di syarikat lebih dari satu dekad dan rakan-rakannya memberitahu bahawa dia aktif bermain saham.

“Kami menemui petunjuk bahawa dia berhutang untuk membeli saham, yang ternyata membuatnya rugi dengan banyak dan tidak mampu membayar hutangnya,” kata pernyataan bertulis dari pihak pengurusan Baotou.

Pada hari di mana Long mengambil nyawanya sendiri, indeks saham China jatuh ke titik terendah pada suku pertama 2021. Bursa saham di sana terjejas oleh tindak balas negatif terhadap potensi AS dan China kembali terlib4t dengan perang perdagangan.

Selain itu, pelabur berpendapat bahawa rangsangan ekonomi yang diberikan sejak China berjaya mengatasi wabak COVID-19 tidak dapat meningkatkan perdagangan di peringkat domestik.

Untuk rekod, Bloomberg melaporkan bahawa pelabur runcit China berbondong-bondong ke pasar terpakai untuk menjual pelbagai aset mereka. Dari jam tangan hingga cincin emas hingga Nintendo Switch, tujuannya adalah untuk menutup kerugian dari penurunan saham pada 24 Mac.

sumber : vocket

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments