Ram4i keliru isu tuala wanit4 percuma – Dr. Zaliha

PUTRAJAYA: Inisiatif pemberian tuala wanita secara percum4 mungkin nampak kecil tapi ia boleh memberi impak besar untuk menang4ni isu kemiskinan haid di negara ini.

Itu penjelasan diberikan Menteri Kesihatan, Dr. Zaliha Must4fa berhubung kekeliruan isu pemberian tuala wanita secara percuma yang dinyatakan olehnya sebelum ini.

Dr. Zaliha berkata, isu kemiskinan haid sangat bertepat4n dengan kesihatan menstrual dan sistem reproduktif wanita di negara ini.

Menurutnya, beliau meng4mbil maklum diatas kekeliruan dan berterima kasih atas pandang4n orang ramai mengenai kenyataannya sebelum ini.

“Saya ingin jelaskan bahawa inisiatif yang hend4k dimulakan di Ibu Pejabat Kementerian Kesihatan (KKM) itu adalah bagi melihat aspek pengoperasi4n serta maklum balas segera.

“Sekiranya berjaya, saya lihat ia boleh diperluaskan ke fasiliti-fasiliti kesihatan yang strategik dan melibatkan orang awam,” katanya menerusi hantaran di Facebook, hari ini.

Semalam, Dr. Zaliha ketika berucap pada Majlis Perhimpun4n Bulanan KKM memaklumkan, insiatif pemberian tuala wanita percuma dimulakan terlebih dahulu di tandas Pejabat Menteri KKM.

Malah, inisiatif itu juga akan dibawa ke peringkat lebih tegas dan berbentuk polisi term4suk diperluas ke seluruh negara.

Bagaimanapun, idea itu menarik perhati4n warganet di saluran media sosial yang menyifatkan ia bukan langkah baharu sebaliknya sudah dilaksanakan di beberapa tempat termasuk di sekolah.

Malah, tidak kurang juga memuji idea itu memandangk4n ada segelintir masyarakat di negara ini yang tidak mampu untuk memberi tuala wanita itu.- UTUSAN

About Mat Lan Editor

Check Also

pesilat-sukma-terengganu-meninggal-dunia-setelah-terkena-tendangan-maut-pihak-lawan

Pesilat Sukma Terengganu meninggal dunia setelah terkena tendangan maut pihak lawan

Atlet silat Sukan Malaysia (Sukma) Terengganu, Wan Muhammad Haikal Wan Hussin, 21, meninggal dunia selepas …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments