Lebih 120 m4ut dalam b4njir terburuk di Congo

KINSHASA: Lebih 120 orang terkorb4n dalam banjir terburuk yang pernah direkodk4n selama beberapa tahun di ibu negara Congo ekoran hujan lebat tanp4 henti sepanjang malam, lapor pih4k berkuasa.

Angka kematian yang direkodk4n sebelum ini iaitu seramai 55 kes, meningkat kepada lebih 120 mangsa.

Beberapa jalan raya di sekitar pusat bandar Kinshasa, yang menempatk4n kira-kira 15 juta penduduk, ditenggelami air selama berjam-jam sehingga menyebabkan lalu4n bekalan utama terputus.

Susulan itu, kerajaan mengumumkan tiga hari tempoh berkabung di seluruh negara.

Dalam pada itu, Ketua Polis Kinshasa, Jeneral Sylvano Kasongo berkata, kebanyakan kematian berlaku di kawasan lereng bukit yang merupakan lokasi kejadian tanah runtuh.

Seorang wartawan AFP di lokasi kejadian menyaksik4n sendiri mayat sembilan mangsa dari satu keluarga termasuk kanak-kanak yang meninggal dunia selepas rumah mereka runtuh dal4m kejadian itu di daerah Binza Delvaux.

Satu kejadian tanah runtuh besar berlaku di daerah berbukit di Mont Ngafula sehingga menjejaskan Lebuhraya Nasional 1 yang menjadi laluan bekalan utama menghubungkan ibu neg4ra dengan pelabuhan Matadi.

Perdana Menteri, Jean-Michel Sama Lukonde berkata, kira-kira 20 orang terkorban di tempat kejadian selepas kediaman mereka dihanyutkan.

Katanya, operasi mencari dan menyelamat mangsa sedang dijalankan.

Sementara itu, Presiden Republik Demokratik Congo, Felix Tshisekedi menyalahkan perubahan iklim sebagai punca banjir besar yang meragut lebih 100 nyawa di Kinshasa.

Katanya, Congo berada di bawah tekanan namun malangnya negara itu tidak menerima sokongan yang secukupnya.

“Bencana banjir yang berlaku ketika ini adalah contoh masalah dihadapi sejak sekian lama.

“Sokongan harus datang dari negara-negara mencem4ri dan mencetuskan implikasi berbahaya seperti ini di Congo yang tidak mempunyai pendekatan berkesan untuk melindungi negara sendiri,” katanya.

Tshisekedi berkata demikian kepada Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Antony Blinken dal4m satu pertemuan di sidang kemuncak AS-Afrika di Washington. – AFP

About Mat Lan Editor

Check Also

tanda-tanya-motosikal-ex5-dihumban-dalam-tasik-akhirnya-terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab. Gara-gara tidak berpuas hati dengan perbuatan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments