Ubah Haluan Sec4ra Mengejut, Pemandu Boleh Dihukum Penj4ra – PDRM

Ubah Haluan Secara Mengejut, Pem4ndu Boleh Dihukum Penjara – PDRM

Tahukah anda ubah haluan secara mengejut dan menyebabkan keceder4an parah boleh mengakibatkan anda didenda sehingga RM 10,000?

Menerusi kemaskini yang dibuat oleh Polis Diraja Malaysia  dalam Facebook rasminya, mereka yang mengubah haluan secara mengejut boleh dikenakan tindakan undang-undang.

Menurut perkongsian itu, pemandu yang melakukan kesalah4n tersebut boleh dikenakan hukuman denda sehingga RM 10,000 jika disabit kesalahan.

 

Perbuatan pemandu yang mengubah haluan sec4ra mengejut tanpa memberikan isyarat amaran (signal) adalah sebuah kesalahan yang boleh dikenakan tindakan undang-undang.

Perbuatan itu bukan sahaja boleh menyebabkan kemalangan malah i4nya juga mampu mendatangkan masalah kepada pengguna jalan raya yang lain. Lebih teruk ia mungkin akan mendatangkan kecederaan parah kepada pengguna yang lain.

“Apabila kemalangan berlaku sehingga menyebabkan kecederaan parah, tindakan boleh diambil di bawah Seksyen 43(1) Akta Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2020 iaitu memandu deng4n tidak cermat dan bertimbang rasa,” tulis kemaskini tersebut.

Selain itu, jika disabitkan kesalahan, pemandu juga boleh dikenakan dend4 tidak kurang daripada RM5,000 dan tidak melebihi RM10,000 serta boleh juga dipenjara tidak melebihi 12 bulan.

Kredit Polis Diraja Malaysia

Oleh yang demikian, sentiasa jaga jarak anda semasa mem4ndu dan pastikan memberi isyarat amaran sewaktu ingin mengubah laluan agar kejadian yang tidak diingini dapat dielakkan daripada berlaku.

Sumber: Polis Diraja Malaysia 

About Mat Lan Editor

Check Also

kelibat-4-‘pontianak-berkeliaran-di-pekarangan-snbj-curi-perhatian-ramai

Kelibat 4 ‘pontianak berkeliaran di pekarangan SNBJ curi perhatian ramai

Kelibat 4 ‘pontianak berkeliaran di pekarangan SNBJ curi perhatian ramai. Perlawanan final Piala FA membabitkan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments