SPRM Serbu Lap4n Agensi Kerajaan, Sembilan Syarikat Did4kwa Seleweng RM92.5 Bilion

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sudah mulakan siasatan terhadap isu membabitkan penyelewengan RM92.5 bilion oleh kerajaan terdahulu, lapor Harian Metro.

 

Sebanyak lapan agensi kerajaan dan sembilan syarikat diserbu pegawai SPRM. Sumber SPRM menyatakan lapan agensi kerajaan itu dikesan menerima peruntukan besar mel4lui pakej rangsangan diluluskan kerajaan terdahulu pada 2020 dan 2021.

Susukan serbuan di lapan agensi kerajaan berkenaan, SPRM turut menyerbu sembilan syarikat untuk mendapatkan dokumen tertentu.

“Sembilan syarikat berkenaan dipercayai adalah pembekal utama kepad4  lapan agensi berkenaan.

“Bagaimanapun masih terlalu awal untuk mendedahk4n butiran lanjut berikutan siasatan SPRM masih di peringkat awal.

“Pihak SPRM memerlukan lebih masa untuk menyemak kes itu secara menyeluruh dan mengesan sebarang kegiatan rasuah, salah laku kuasa atau penyelewengan,” katanya

SPRM sebelum ini berkata, siasatannya terhad4p dakwaan salah guna dana pakej rangsangan ekonomi ketika COVID-19 tertumpu kepada sejumlah peruntukkan RM92.5 bilion yang dibelanjakan kerajaan terdahulu.

Dalam kenyataannya SPRM memaklumkan, Kementerian Kewangan sud4h memperincikan butiran dana itu di bawah pakej rangsangan ekonomi pada 2020 dan 2021 berkaitan pengurusan pandemik COVID-19.

Menurutnya, hasil siasatan awal mendapati jumlah peruntuk4n itu dianggarkan berjumlah RM530 bilion, dan berdasarkan jumlah itu, RM92.5 bilion membabitkan dana kerajaan manakala RM437.5 bilion bukan daripada kerajaan.

Susulan itu, SPRM dikatakan bakal memanggil bek4s Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dan dua bekas menteri untuk membantu siasatan berhubung kes berkenaan.

sumber : vocket

About Mat Lan Editor

Check Also

penyanyi-rap-terkenal-temui-hidayah-ketika-dipuncak-kegemilangan,-cinta-bersemi-ketika-mendengar-azan…

Penyanyi Rap terkenal temui hidayah ketika dipuncak kegemilangan, cinta bersemi ketika mendengar azan…

Laungan azan di sebuah masjid di Dubai menarik minat seorang lelaki kulit hitam yang berada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments