B4njir Besut: Air Dah Surut, Kereta ‘Tersad4i’ Di Longkang

Hujan lebat berterusan di daerah Besut, Terengganu sejak semalam menyebabkan beberapa kawasan di Jerteh ditelenggami banjir hingga ‘memaksa’ jalan menuju ke daerah itu ditutup.

Menerusi satu perkongsian Syaza Nazifa, Jerteh digenangi air di beberapa tempat setel4h hujan lebat hingga mengakibatkan kawasan perumahan tenggelam dan kenderaan tidak dapat bergerak.

Dia juga sempat merakamkan suasana hiba itu untuk menunjukkan keadaan terkini di daerah tersebut, disertakan dengan kapsyen yang menyayat hati kerana tidak percaya kawasan perumah4nnya dinaiki air dengan sekelip mata.

“Keadaan Jerteh petang Isnin. Satu Jerteh dah lumpuh.

“Sempat tangkap gambar yang menyay4t hati tadi,” tulis hantaran itu di laman Facebook  pada Isnin.

Kredit: FB Syaza Nazifa
Kredit: FB Syaza Nazifa
Kredit: FB Syaza Nazifa

Difahamkan, usaha bomba untuk melakukan tinjauan ud4ra di Besut tidak dapat diterusk4n kerana cuaca yang tidak mengizinkan.

Syaza Naifa juga membu4t video bagi menunjukkan keadaan sebenar pada petang Isnin.

 

Bagaimana pun, meninjau di media sosial, @azwanazeri memaklumk4n air di kawas4n Jerteh telah mula surut pada pagi ini dan mula menunjukkan perubahan berbanding semalam.

Gamabr: Tangkap layar video
Gambar: Tangkap layar video

Selepas hujan lebat berterusan, pagi ini cuaca di Jerteh berada dalam keadaan yang baik walaupun cuaca masih mendung. Beberapa kenderaan dilihat telha hanyut ke longkang selepas air susut.

 

Semalam, media melaporkan mangsa banjir di Terengganu, Kelantan dan Pahang terus mencatatk4n peningkatan pada malam Isnin.

Jumlah mangsa banjir di Terengganu meningk4t kepada 29,717 orang daripada 8,214 keluarga berbanding 19,601 orang daripada 5,699 keluarga petang tadi.

Sumber: Orang Awam

About Mat Lan Editor

Check Also

kelibat-4-‘pontianak-berkeliaran-di-pekarangan-snbj-curi-perhatian-ramai

Kelibat 4 ‘pontianak berkeliaran di pekarangan SNBJ curi perhatian ramai

Kelibat 4 ‘pontianak berkeliaran di pekarangan SNBJ curi perhatian ramai. Perlawanan final Piala FA membabitkan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments