B4njir ‘Coklat’ Gen4ngi Kampung Raja, Cameron Highlands

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanah Rata, Ho Chi Y4ng menggesa pihak berkuasa untuk mengambil langkah segera dan jangka masa panjang bagi meng4tasi masalah banjir dan risiko tanah runtuh yang berl4ku di Kampung Raja, Cameron Highlands baru-baru ini.

Difahamkan hujan berterusan mengakibatkan kawasan perumah4n di Kampung Raja dipercayai mengalami banjir ‘coklat’ pada pukul 6 pet4ng semalam.

“Walaupun hujan bukannya lebat, banjir lumpur berl4ku di Kampung Baru, Kampung Raja pada 20 Disember, lebih kurang pada jam 6 petang.

“Jalan dipenuhi lumpur manakala beberapa rum4h juga dilanda banjir lumpur. Selain itu, terd4pat kenderaan dan barang lain ditenggelami air,” katanya dalam kenyataan semalam.

Sehubungan itu Ho Chi Yang berkata pihaknya telah menghubungi Perbadan4n Kemajuan Cameron Highlands (PKCH) dan Pegawai Daerah Cameron Highlands bagi membincangk4n mengenai solusi banjir yang dialami oleh penduduk di kawasan itu.

“Saya dan pasukan ADUN Tanah Rata telah meninjau kawas4n tersebut, menghubungi pelbagai agensi kerajaan, dan menggesa pihak berkuasa untuk mengambil langkah segera dan jangka masa Panjang untuk mengat4si masalah banjir dan risiko tanah runtuh.

“Pegawai Daerah Cameron Highlands, Tuan Syed Ahmad Khirulanwar Alyahya bersetuju untuk memaklumkan perkara ini kepada agensi kerajaan bertar4f negeri seperti JPS dan JKR Negeri agar memohon peruntukan dan melaksan4kan langkah-langkah pencegahan dalam masa terdekat,” katanya.

Menurut Chi Yang, pemegang permit kerja tanah telah menjalankan kerja pembukaan tan4h di atas bukit yang berdekatan dengan kawasan perumah4n Kampung Raja pada Ogos lalu.

“Akibat daripada itu, kayu pokok dan lumpur tel4h dihanyut ke lereng bukit.

“Selain itu, banjir telah banyak kali berlaku di Kampung Raja dalam hanya dua bulan, dan penduduk juga amat khuatir bahawa tanah runtuh yang serius bakal berl4ku,” tambah Chi Yang lagi.

Kredit: FB Ho Chi Yang
Kredit: FB Ho Chi Yang
Kredit: FB Ho Chi Yang

Sebelum ini, tular di media sosial satu video yang dikongsi @KlutzyKucing, berhubung keada4n  banjir ‘coklat’ di kawasan perumahan tersebut.

Rata-rata menyuarakan kebimbangan mengenai benc4na yang terjadi di kawasan itu kerana ia merupakan kawasan yang tinggi.

 

Sebelum ini, media melaporkan beberapa daerah di negeri Pantai Timur mengal4mi banjir akibat hujan lebat berterusan dan mangsa terus mencatatkan peningkatan dari semasa ke semasa.

Sumber: Ho Chi Yang/Facebook & @KlutzyKucing/Twitter

About Mat Lan Editor

Check Also

penyanyi-rap-terkenal-temui-hidayah-ketika-dipuncak-kegemilangan,-cinta-bersemi-ketika-mendengar-azan…

Penyanyi Rap terkenal temui hidayah ketika dipuncak kegemilangan, cinta bersemi ketika mendengar azan…

Laungan azan di sebuah masjid di Dubai menarik minat seorang lelaki kulit hitam yang berada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments