Banjir: Tiga Masjid Ut4ma Adakan Solat Haj4t

Banjir: Tiga Masjid Ut4ma Adakan Sol4t Hajat

PUTRAJAYA, 21 Dis (Bernama) — Jabatan Kemaju4n Islam Malaysia (Jakim) akan menganjurkan solat haj4t berikutan bencana banjir di Kelantan, Terengganu dan Pahang.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar dalam kenyataan hari ini berkata solat hajat itu akan diadakan di tiga masjid utama iaitu Masjid Negara di Kuala Lumpur serta Masjid Putra dan Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin di sini.

Beliau berkata pihak Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan jug4 akan bekerjasama untuk mengadakan solat hajat di masjid dan surau di Wilayah Persekutuan.

“Saya berharap seluruh mangsa banjir dan ahli keluarga sentiasa tab4h dan sabar dengan ujian ini. Semoga urusan seluruh anggota keselamatan, jentera baris4n hadapan, sukarelawan dan semua pihak dipermudah Allah SWT jua,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pengarah Jakim Datuk Hakimah Mohd Yusoff berkata bacaan Yasin, solat hajat dan doa selamat di tiga masjid tersebut akan diadakan serentak esok selepas solat maghrib.

Jakim turut menjemput dan mengesyorkan semua majlis dan Jabatan Ag4ma Islam Negeri melalui masjid dan surau di seluruh negara untuk sama mengadakan progr4m seumpamanya agar kesatuan usaha dan doa seluruh umat akan menambahkan lagi keberkat4n doa, katanya.

Sumber: BERNAMA

About Mat Lan Editor

Check Also

tanda-tanya-motosikal-ex5-dihumban-dalam-tasik-akhirnya-terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab. Gara-gara tidak berpuas hati dengan perbuatan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments