Sambutan Amb4ng Tahun Bah4ru 2023 Dibatalkan – PM

PUTRAJAYA, 21 Dis (Bernama) — Sambutan Amb4ng Tahun Baharu 2023 di Dataran Merdeka pada 31 Dis ini dibatalkan berikutan keadaan beberapa negeri yang dilanda musibah banjir, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Oleh kerana keadaan banjir dan kesusahan rakyat, kita putuskan sambutan besar-besaran ambang Tahun Baharu 31 Dis di Dataran Merdeka dibatalkan,” katanya dalam sidang media selep4s mempengerusikan mesyuarat mingguan Kabinet di sini hari ini.

Anwar berkata mesyuarat Kabinet hari ini memberi tumpuan soal b4njir di Kelantan dan Terengganu dan beliau sendiri akan turun ke Kelantan bagi meninjau keadaan di sana petang ini.

Menurutnya Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi telah sampai di kedua-dua negeri berkenaan dan memantau serta mengambil beberapa tindak4n segera, dan telah melaporkan kepada Jemaah Menteri dalam mesyuarat tadi.

“Saya akan ke Kelantan dan pengumuman (berkaitan) banjir akan diumumk4n di sana setelah mendengar pandangan di lapangan dan kerajaan negeri,” katanya.

Anwar berkata mesyuarat Kabinet juga ada membincangk4n sepintas lalu mengenai perkembangan di Parlimen dua hari lepas berhubung usul percaya yang dibentangkan di Dewan Rakyat Isnin lepas.

Ahli Parlimen Tambun itu mendapat sokongan majoriti Ahli Parlimen sebagai Perdana Menteri ke-10 apabila usul percaya itu diluluskan dengan undian suara selep4s dibentangkan oleh Timbal4n Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof dan disokong seorang lagi Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid.

“Kita boleh tumpu sekarang soal kerja, menjana pertumbuhan ekonomi dan lebih pesat, kerana mandat yang diberikan itu jelas,” katanya yang mengucapkan terima kasih kepada Fadillah yang membentangk4n usul yang diterima baik.

“Hampir sebulat suara pada hari berkena4n (dan) walaupun kalau ada pengundian, undi dua pertiga itu memang terjamin. Jadi saya ambil kesempatan ucap terima kasih pada semua parti dalam Kerajaan Perpadu4n, dan kebetulan dalam kes ini tidak ada yang bantah dari pihak pembangkang,” katanya.

Beliau berkata mandat besar yang diterim4 adalah untuk kerajaan menumpukan perhatian sepenuhnya terhadap menjamin tata kelola pemerintahan dan urus tadbir yang lebih berkesan untuk manfaat kebajik4n rakyat dan negara.

Sumber: BERNAMA

About Mat Lan Editor

Check Also

‘gajah-rempuh-kereta-aku!-syukur-semua-selamat-kereta-boleh-baiki’

‘Gajah rempuh kereta aku! syukur semua selamat kereta boleh baiki’

Sebuah keluarga berdepan detik cemas setelah kenderaan yang dinaiki dirempuh seekor gajah ketika melalui Lebuhraya …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments