Berjubah Lusuh Tapi N4k Bayar Zakat RM1 Juta, Amil Ded4h Kisah Pakcik Disangka Asnaf, “Jutawan Tawaduk Ini Ada”

Zakat merupakan salah satu daripada lima rukun Islam yang wajib dilaksanak4n. Bukan sahaja untuk membantu orang susah, ia juga berfungsi menamb4h keberkatan rezeki kepada pemberi.

Hanya 2.5 peratus daripada jumlah gaji, namun ia boleh menjadi asb4b kecukupan rezeki & ketenangan hati. Malah, ada pemberi zakat yang sanggup mengeluark4n beribu ringgit hatta berjuta untuk membantu asnaf yang memerlukan.

Kali ini, Siakap Keli akan kongsikan kisah seorang lelaki yang awalnya disangka asnaf dek kerana penampilannya, namun mengeluarkan zakat RM1 juta daripada keseluruh4n hartanya. Kisah ini diceritakan oleh salah seorang amil di Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutu4n (PPZ – MAIWP), Ustaz Mohd Dziyaulhak Hashim dalam satu temu bual bersama kami baru-baru ini.

Lelaki separuh abad dat4ng dengan berjub4h lusuh

Ada sorang tu (anggaran umur 50-60 tahun) dia datang ke kaunter zakat. Tapi dia pakai jub4h pun tak seterika, biasa je. Takde driver, datang pejab4t zakat, lepastu nak jumpa amil, dia nak bayar zakat.

Tapi amil kita ingat dia datang nak minta bantuan. Sebab tengok penampilan dia, kal4u orang datang macam tu biasanya orang datang nak minta bantuan.

Jadi kalau nak minta bantuan, kita akan salurkan terus atau minta pergi ke Bahagian Agihan Zakat MAIWP, di Jalan Ipoh. Sebab di PPZ-MAIWP, kita tak ada bantuan, kami hanya kutip zak4t orang sahaja. (Kutipan diserahkan kepada Bahagian Agihan Zakat MAIWP untuk urusan pengagihan)

Jadi kami ingat lelaki yang pakai jubah lusuh ni n4k ambil bantuan. Rupa-rupanya dia sebut dia nak bayar zakat pendapatan.

Apa yang mengejutkan ialah, lelaki tersebut ingin membayar zak4t RM1 juta daripada hartanya sendiri dan bukan daripada pendapat4n tahunan syarikat.

Jadi amil tanya berapa amaun. Dia cakap nak bayar zakat untuk dirinya, RM1 juta.

Penampilan nampak biasa, tapi mashaAllah jutawan-jutawan yang tawaduk ni ada sebenarnya. Permata-permata tu ada.

Menariknya pakcik tu, banyak zakat dia bayar. Biasa harta orang RM1 juta, zakat RM25 ribu. Tapi dia ni zakat RM1 juta.

Hendak dijadikan cerita, amil yang bertugas pada ketika itu telah tersilap memasukkan data pada resit dengan menaip terlebih angka kosong menjadi RM10 juta. Namun reaksi lelaki tersebut h4nya bersahaja, beliau telah meminta supaya didoakan agar suatu hari nanti dia dapat menamb4h jumlah zakatnya itu.

Tambah keberkatan rezeki, jom bay4r zakat di hujung jari

Dengan perkembangan teknologi, kini tiada alasan lagi terlupa membayar zakat kerana ia boleh dilaksanakan di hujung jari. Klik sahaja laman web zakat.com.my atau anda sudah boleh membuat pembayar4n dengan tolakan gaji setiap bulan melalui ptg.zakat.com.my

Selain itu, anda juga boleh melihat jumlah nisab semasa dan mengira jumlah yang layak dikenakan zakat daripada pendapatan tahunan anda. Wang zakat yang dibayar ini seterusny4 akan diberikan kepada MAIWP dan diagihkan kepada asnaf dan mereka yang memerlukan.

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments