Sering Kelu4r ‘Kenyataan’ Kontroversi, JAKIM Nasihatk4n Siti Afifah Dan Suami Berhikmah Dalam Berdakwah

Sekiranya anda mengikuti perkembangan media sosial, pastinya anda cukup kenal dengan pasang4n pendakwah bebas yang semakin menjadi sebut4n netizen pada ketika ini iaitu Ustazah Siti Afifah Shahbudin dan suaminya.

 

Malah, pasangan ini baru-baru ini turut sedia memfailkan saman terhadap Ustaz Azhar Idrus selepas Ustaz Azhar Idrus mematahkan hujah pasangan ini berkenaan hukum membiarkan bayi disambut doktor lelaki.

Melihat kepada pendekatan ekstrem yang dilakukan pasang4n ini, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) tampil untuk menasihatkan pasang4n ini agar menggunakan pendekatan yang sesu4i dan berhikmah dalam menyampaikan dakwah.

Menurut Harian Metro, JAKIM memaklumkan pihaknya meng4mbil maklum berkaitan video tular di media sosial yang memaparkan sepasang penceramah suami isteri yang sering mengeluarkan kenyataan kontroversi term4suk mengancam akan mengambil tindak4n undang-undang terhad4p agamawan tertentu.

“JAKIM dan pihak berkuasa agama negeri sentiasa membuat pemantauan kandung4n berkaitan hal ehwal agama Islam yang dipaparkan kepada khalayak khususnya melalui pengguna4n media sosial yang mendapat temp4t dalam kalangan masyarakat mutakhir ini.

“Semua pihak khususnya golongan yang bergelar sebag4i pendakwah adalah dinasihatkan agar sentiasa menggunakan pendekatan yang sesuai dan berhikmah dalam menyampaikan dakwah. Kenyataan yang bersif4t kontroversi dan boleh menimbulkan kegusaran awam hendakl4h dielakkan,” katanya.

Sebelum ini Siti Afifah yang didakwa sering mengeluarkan kenyataan mengelirukan membabitkan hukum agama mengundang pelbagai reaksi warganet dilaporkan tid4k mempunyai tauliah yang sah.

About Mat Lan Editor

Check Also

penyanyi-rap-terkenal-temui-hidayah-ketika-dipuncak-kegemilangan,-cinta-bersemi-ketika-mendengar-azan…

Penyanyi Rap terkenal temui hidayah ketika dipuncak kegemilangan, cinta bersemi ketika mendengar azan…

Laungan azan di sebuah masjid di Dubai menarik minat seorang lelaki kulit hitam yang berada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments