Mak Ayah Dalam Penjara, Kan4k-Kanak Empat Tahun Mati Didera Lim4 Rakan Kakak

Seorang kanak-kanak lelaki berusia empat tahun meninggal dunia dipercay4i akibat didera lima rakan kakaknya dalam satu kejadian di sebuah rum4h di Batu Pahat, Johor pada Jumaat lalu.

 

Maut didera r4kan kakak

Sekadar gambar hiasan

Menurut Ketua Polis Johor, Datuk Kamarul Zaman Mamat, mangsa dijag4 oleh kakak kandungnya selepas ibu bapa mereka dimasukkan ke penjara akibat kesalahan dadah. Kakak mangs4 kemudian menyerahkan adiknya itu kepada rakannya untuk dijaga.

Namun lain pula yang jadinya apabila mangsa dipercayai didera hingga tidak sedarkan diri. Susulan daripada itu, seorang lelaki tempatan berusia 23 tahun telah membawa mangs4 ke klinik untuk mendapatkan rawatan sebelum melaporkan perkara tersebut kepada pihak polis. Difahamkan, mangsa yang dirawat di Hospital Sult4n Ismail (HSI) sejak Jumaat disahkan sudah meninggal dunia semalam (Isnin).

Bertindak atas maklumat, anggota Bahagian Siasat4n Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Batu Pahat telah menahan lima warga tempat4n terdiri daripada dua lelaki dan tiga wanita berusia 15 hingga 37 tahun antara jam 12 tengah hari hingga 9.45 malam Sabtu kerana disyaki terlib4t dalam kejadian ini.

Hasil siasatan, pihak polis berjaya merampas barang yang disyaki digunak4n untuk mendera mangsa dan semua suspek telah ditahan reman sehingga 31 Disember. Siasatan lanjut berhubung kes ini masih dijalankan di bawah Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-kanak 2001 yang memperuntukkan hukum4n denda maksimum RM50,000 atau penjara 20 tahun atau kedua-duanya.

Namun pihak polis mengklasifikasikan semula kes ini akibat kematian mangs4 iaitu siasatan di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Sumber: Sinar Harian

About Mat Lan Editor

Check Also

kelibat-4-‘pontianak-berkeliaran-di-pekarangan-snbj-curi-perhatian-ramai

Kelibat 4 ‘pontianak berkeliaran di pekarangan SNBJ curi perhatian ramai

Kelibat 4 ‘pontianak berkeliaran di pekarangan SNBJ curi perhatian ramai. Perlawanan final Piala FA membabitkan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments