Gerai Roti Canai Popular Di Jal4n Transfer Diar4h Tutup Dua Minggu

Gerai Roti Canai Popular Di Jal4n Transfer Diar4h Tutup Dua Minggu

GEORGE TOWN, 2 Jan (Bernama) — Sebuah gerai roti can4i popular di Jalan Transfer, di sini yang sebelum ini tular kerana cara penyediaannya tidak bersih diar4h tutup selama dua minggu kerana tidak menepati piawai4n kebersihan Kementerian Kesihatan (KKM).

Pengerusi Jawatankuasa Agro-Tech dan Keselamat4n Makanan, Luar Bandar dan Kesihatan negeri, Dr Norlela Ariffin berkata gerai itu diarah tutup bermula hari ini dan notis tersebut dikeluarkan mengikut Seksyen 11 Akta Makanan 1983 bagi membolehkan pengusaha pemilik gerai melakukan kerja-kerja pembersihan.

“Notis penutupan itu dikeluarkan Bahagian Keselamat4n dan Kualiti Makanan (BKKM) Pejabat Kesihatan Daerah Timur Laut di sini, selepas melakukan pemeriksaan di gerai tersebut pada jam 10 pagi ini,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Katanya, pegawai penguatkuasa BKKM yang menjalank4n pemeriksaan itu turut mengeluarkan komp4un RM500 ke atas gerai itu kerana tidak menyediakan persekitaran yang bersih kepada pelanggan ketika diperiksa.

Difahamkan pemeriksaan itu dilakukan susulan tul4r satu rakaman video berdurasi 53 saat menunjukkan penebar roti canai meletakkan telur yang akan digunakan bagi penyediaan perniagaan mereka ke dalam bakul secara kas4r hingga menyebabkan beberapa telur pecah namun tidak dipedulikan sebelum sambung menebar roti.

Ekoran video itu, warga net mengec4m tindakan pekerja tersebut kerana tidak menjaga kebersihan ked4i apabila hanya membiarkan sahaja telur yang pecah di dalam bekas.

Sumber: BERNAMA

About Mat Lan Editor

Check Also

perlu-sediakan-rm1-bilion-jika-10-mp-umno-nak-sertai-pn-–-ahmad-maslan

Perlu sediakan RM1 bilion jika 10 MP Umno nak sertai PN – Ahmad Maslan

Perlu sediakan RM1 bilion jika 10 MP Umno nak sertai PN – Ahmad Maslan. Spekulasi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments