COVID-19: Malaysia Tid4k Diskriminasi Pelancong Asing, Utam4kan Kesihatan Rakyat

Malaysia Tidak Diskriminasi Pel4ncong Dari Mana-Mana Neg4ra, Kesihatan Rakyat Diutamakan – PM

PUTRAJAYA, 4 Jan (Bernama) — Malaysia tid4k mendiskriminasi mana-mana negara dalam menjalankan pemeriksaan COVID-19 terhadap pelancong yang tiba di negara ini, namun mahu memastikan kesihatan rakyat adalah keutamaan, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata kawalan di pintu masuk negara oleh Jabatan Imigresen juga diperketatk4n bagi memantau kemasukan rakyat asing ke Malaysia.

“Kalau kita lihat umpamanya kadar jangkitan (COVID-19) di China yang diuar-uarkan, ia tinggi dan kita juga tahu kadar kematian di Amerika Syarikat akibat COVID-19 juga tinggi, dan begitu juga beberapa negara lain.

“Jadi kita ambil tindakan untuk menyelamatkan raky4t kita, jadi sesiapa sahaja yang masuk (ke Malaysia) harus dipantau dan dikenakan syarat yang sama,” katanya dalam sidang media selepas mempengerusik4n Mesyuarat Kabinet di Bangunan Perdana Putra di sini, hari ini.

Anwar berkata dalam mesyuarat hari ini Jemaah Menteri jug4 berpendapat urusan pelancongan mahupun ekonomi tidak boleh mengatasi kepentingan negara dalam mengawal jangkitan sebarang wabak terhadap rakyat termasuk COVID-19.

 

Selain itu, PM ke 10 Malaysia itu juga sempat mengul4s berkenaan pemberian geran khas mengikut Perkara 112D Perlembagaan Persekutuan antara Sabah dan Sarawak dengan Kerajaan Persekutuan hari dik4ji dalam tempoh setiap lima tahun.

Datuk Seri Anwar juga berkata peningkatan bagi Pergerakan Kadar Dasar Semalam (OPR) adalah keputusan daripada Bank Negara Malaysia (BNM) sendiri. Perbincangan boleh dibuat namun segala keputus4n bergantung kepada BNM.

“Pergerakan Kadar Dasar Semalaman (OPR) adalah keputus4n BNM dan bukannya oleh Kementerian Kewang4n,” ujarnya.

 

Sumber: BERNAMA

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments