Edar dadah di bangs4l lembu, 3 lel4ki ke tali gantung

SHAH ALAM – Tiga lelaki dijatuhi hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi di sini pada Rabu selepas didapati bersalah mengedar dadah jenis heroin dan Monoacetylmorphines dengan ber4t keseluruhan 585.1 gram (g) dalam sebuah bangsal lembu di Rawang, empat tahun lep4s.

Hakim, Datuk Abdul Halim Aman menjatuhi hukuman itu terhadap C Peter Yesudas, 55; V Kasinathan, 43, dan K. Nagaraj, 57, selepas mahkamah mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasab4h terhadap pertuduhan yang dihadapi tertuduh.

Beliau berkata, keterangan ketiga-tiga tertuduh didap4ti lebih berkisar kepada penafian dan ‘after thought’ (pertimbangan semula), selain gagal disokong dengan bukti yang konkrit.

“Mereka juga didapati mempunyai milikan secara langsung iaitu perbuatan memproses dadah dan tertuduh mempunyai pengetahuan mengenai dad4h di dalam bangsal.

“Terdapat juga bukti asid deoksiribonukleik (DNA) setiap tertuduh yang dirampas di tempat kejadian dan keterangan secara keseluruhan ketiga-tiga tertuduh mempunyai kawalan serta jagaan terhadap bangsal itu,” katanya.

Hakim juga memerintahkan pertuduhan serupa terhadap seorang lagi tertuduh, M Radakrishnan, 52, dibatalkan kerana lelaki itu telah meninggal dunia semasa dalam tahanan.

Berdasarkan kedua-dua pertuduhan, kesemua mereka bers4ma-sama dengan S Balaguhan, 50, yang masih bebas dengan niat bersama didakwa telah mengedar dadah jenis heroin dengan berat bersih 432.5g dan Monoacetylmorphines seberat 152.6g di Rawang kira-kira pukul 12.40 tengah hari pada 26 November 2019.

Pertuduhan mengikut Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 39B(2) akta sama dibacakan bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan yang memb4wa hukuman gantung sampai mati.

 

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments