Gempa Magnitud 5 Berl4ku Hampir Setiap Hari, Ini Penjelasan Ken4pa Indonesia Selalu Dilanda Gempa Bumi

Gempa bumi merupakan salah satu bencana yang tidak asing buat negar4 jiran kita, Indonesia. Bencana ini adakalanya berlaku sangat pantas d4n tidak terduga. Selalunya turut melibatkan kerosakan harta bend4 dan kehilangan nyawa.

Salah satunya, adalah Tragedi Cianjur, Jawa Tengah yang baru saja berlaku pada tahun lepas. Gempa berkenaan sangat dahsyat dan meragut lebih 260 nyawa dalam sekelip mata.

Jadi, sebagai warga Malaysia yang hidup berjir4n dengan Indonesia, yang hanya dipisahkan oleh Selat Melaka ini, pernah tak anda terfikir kenapa negara berkenaan sering dilanda gempa bumi?

Kredit: Bernama

Untuk mendapatkan jawap4nnya, jom kita ikuti penerangan komprehensif yang diperolehi menerusi video Astrolab dibawah.

Gempa bumi secar4 umum

Sebelum kita menghuraikan secara terperinci jawapan kepada persoal4n diatas, wajarlah kita menyelami serba sedikit mengenai apa itu gempa bumi.

Gempa bumi boleh ditakrifkan sebagai pergerakan mengejut permukaan bumi yang disebabkan oleh pergerakan batuan di sepanjang persempadanan plat tektonik.

Walau bagaimanapun, gempa bumi juga boleh berlaku disebabk4n oleh aktiviti-aktiviti gunung berapi, khususnya gunung berapi yang memegang status aktif.

Secara umumnya, bencana ini merupak4n hasil tenaga yang dilepaskan secara tiba-tiba, berpunca dari perubahan yang berlaku pada kerak bumi.

Perubahan inilah yang menyebabkan gegaran yang tertumpu pada titik tumpu gempa. Titik tumpu gempa merujuk kepada lokasi ‘punca’ gegaran yang berada di bawah tanah, yang mana tempat h4sil tenaga gempa bumi itu dilepaskan.

Bagi titik tumpu gempa yang berada di atas tanah pula ia dikenali sebagai ‘epicenter‘.

Tahukah anda bahawa Bumi kita ini bukanlah satu-satunya planet atau entiti angkasa yang mengalami gempa. Menurut Astrolab, Bulan yang berada berdekatan dengan planet kediam4n kita turut mengalami gempa dan ia dipanggil sebagai ‘gempa Bulan’.

Gambar hiasan | Kredit: Pixabay

Berdasarkan teknologi semasa, gempa turut dikesan berlaku di beberapa planet berdekatan Bumi seperti Marikh dan Utarid.

Mengapa Indonesia sering dilanda bencana gempa bumi?

Sebelum menjawab persoalan kenapa Indonesia kerap diland4 gempa bumi, molek kiranya kita sebagai rakyat Malaysia memanjatkan rasa syukur kerana negara kita bernasib baik dan amat jarang dilanda kejadian gempa bumi yang biasa mahupun yang dahsyat.

Biasanya, gempa bumi sering berlaku di kawasan pinggiran plat tektonik, yang mana kesan pergeseran anatara kepingan kerak bumi atau letusan gunung berapi akan menyebabk4n gegaran yang sangat kuat.

Berbeza pula dengan Indonesia, negara tersebut merupakan negara yang aktif secara seismik.

Berdasarkan Kajian Geologi Amerika Syarikat (USGS), Indonesia merupakan neg4ra yang paling kerap dilanda gempa bumi.

Ini kerana kedudukan Indonesia itu sendiri yang berada diatas Lingkaran Api Pasifik, iaitu jalur gunung berapi dan seismik terbesar di dunia, selain faktor Indonesia itu sendiri negara yang luas.

Lingkaran Api Pasifik ini merupakan lingkar4n berbentuk melengkung separuh merentasi tiga plat tektonik utama iaitu plat Indo-Australia, Eurasia dan Pasifik.

Menurut data, kira-kira 81 peratus kejadian gempa bumi sering direkodkan berlaku di persimpangan tiga plat tektonik utama ini.

Kredit: National Geography

Selain daripada kerap dilanda kejadian gempa bumi, negar4 ini juga diancam bencana alam lain seperti letusan gunung berapi, banjir dan tsunami.

Disebabkan posisinya yang berada di atas Lingkaran Api Pasifik, Indonesia juga memiliki 200 gunung berapi di sepanjang Sumatera, Jawa dan pulau-pul4u di bahagian timur negara tersebut.

Ada antara gunung-gunung berapi tersebut merupakan gunung berapi yang aktif.

Gempa bumi berkekuat4n kira-kira 5 magnitud berlaku setiap hari

Bencana ini sudah semestinya telah memberikan kesan mendalam kepada Indonesia seperti kehilangan nyawa, kemusnahan infrastruktur dan kemerosotan ekonomi.

Hasil dapatan USGS mendapati bahawa gempa bumi deng4n kekuatan kira-kira magnitud 5 berlaku hampir setiap hari di negara tersebut.

Namun, gegaran pada kekuatan tersebut biasanya tidak dapat dirasai dan tidak mencetuskan kerosakan yang nyata pada infrastruktur.

Kesan gempa bumi hanya dapat dilihat dengan lebih jelas apabila kekuatan gegaran tersebut mencapai lebih daripada magnitud 6.

Kredit: Freepik

Gempa bumi terdahsyat yang pernah melanda Indonesia

Setakat ini, gempa bumi yang paling teruk yang pernah melanda negara tersebut berlaku pada 26 Disember 2006.

Dengan kekuatan kekuatan mencecah 9.1 magnitud, bencana ini juga telah menyaksik4n Indonesia dibadai tsunami setinggi 100 kaki dan mengorbankan lebih dari 200,000 nyawa.

Kredit: United Nation

Manakala,  insiden gempa bumi yang berlaku sekitar November lepas, telah meragut lebih daripada 270 korban dan memusnahkan banyak bangunan di sekitar Cianjur, Barat Jawa dengan kekuatan gegaran 5.6 magnitud.

Bagi mendapatkan maklumat yang lebih terperinci mengenai punca-punca gempa bumi, 4nda boleh menonton video di saluran Astrolab menerusi pautan di bawah.

 

Sumber: Astrolab

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments