Ibu tunggal cekal jaga an4k hidap cerebr4l palsy

KUALA KRAI – Kebolehan membuat takoyaki menjadi punca rezeki kepada ibu tungg4l, Nur Zulaikha Mohamat Zapiru, 34, untuk meneruskan kelangsungan hidup menjaga anaknya yang menghidap cerebral palsy.

Nur Zulaikha yang sudah berpisah dengan suami sejak lebih setahun lalu tidak pernah menganggap anaknya, Nur Damia Erriesya Muhamad Nasruddin, 14, sebagai beban malah pengu4t semangat untuk terus bekerja.

Rutin setiap harinya ialah menyiapk4n Nur Damia dan seorang lagi anak, Muhammad Dayyan Rifqi, 8, sebelum keluar menghantar takoyaki di sekitar daerah itu.

“Saya perlu berusaha untuk menambah pendapatan kerana Nur Damia memerlukan perbelanjaan kir4-kira RM500 sebulan termasuk untuk pembelian lampin pakai buang,” katanya ketika ditemui pemberit4 di rumahnya di Kampung Gatal.

Wanita itu menerima lawatan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Cempaka Merah Asnaf Society yang diwakili Pengerusinya, Che Norhayati Mohamed dan Ismail Mohamad dari Kelantan Care.

Menurut Nur Zulaikha, Nur Damia menerima bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM500 sebulan tetapi dia perlu berjimat untuk menampung perbelanjaan Muhammad Dayyan Rifqi yang masih bersekolah di Sekolah Kebangsaan (SK) Sultan Yahya Petra 1.

Berkongsi mengenai anak istimewanya, kata Nur Zulaikha, Nur Damia tidak boleh bercakap dan hanya mengerdipkan mata untuk berkomunikasi.

“Nur Damia dilahirkan normal tetapi ketika usianya lapan bulan doktor mendapati ada simptom cerebral palsy selepas tidak boleh merangkak serta meniarap seperti kanak-kanak normal lain,” katanya.

 

Tambahnya, Nur Damia perlu bertemu pakar kanak-kanak setiap emp4t hingga enam bulan sekali selain rawatan rehabilitasi di Hospital Sultan Ismail Petra, Kuala Krai dan Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZII).

Orang ramai yang mahu meringankan beban Nur Zulaikha boleh menyalurkan bantu4n melalui akaun Maybank bernombor 153029299252 atas nama Nur Zulaikha Mohamat Zapiru atau menghubunginy4 di talian 011-56516481.

About Mat Lan Editor

Check Also

tanda-tanya-motosikal-ex5-dihumban-dalam-tasik-akhirnya-terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab. Gara-gara tidak berpuas hati dengan perbuatan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments