Kad perakuan pelari4n dijual RM500, sasar warg4 Myanmar

KUALA LUMPUR – Kegiatan sebuah pertubuhan didalangi warga asing menju4l kad perakuan pelarian dengan harga RM500 terbongkar selepas digempur menerusi Op Sapu di sebuah flat di Jalan Abraham, Off Jalan Imbi, Bukit Bintang di sini awal pagi Sabtu.

Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Malaysia (Imigresen), Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud berkata, berselindung di sebalik sebuah flat, pertubuhan haram berkena4n dipercayai telah mula aktif seawal tahun 2009 berdasarkan papan iklan yang dipamerkan di premis terbabit.

Menurutnya, pemegang kad berkenaan kononnya diiktiraf sebagai orang pelari4n yang diakui oleh Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNHCR).

“Pertubuhan berkenaan akan memproses permohonan etnik Chin dari Myanmar untuk mendapatkan kad UNHCR di mana individu berkenaan akan mengisi borang di premis terbabit dan membu4t pembayaran.

“Pertubuhan ini turut mengeluarkan kad tertera nama pertubuh4n malah turut tertulis pada kad berkenaan dalam bahasa Malaysia ‘pemegang k4d ini seperti muka di hadapan adalah seorang pelarian’” katanya pada sidang akhb4r di lokasi operasi di sini pada Sabtu.

Khairul Dzaimee berkata, pihak pertubuhan akan mencetak sendiri kad perakuan terbabit selepas menerima dokumen dan bayaran daripada pendatang asing tanpa izin (PATI) yang bermin4t walaupun tiada sebarang permohon4n dibuat kepada pihak UNHCR.

Beliau berkata, hasil siasatan awal dan berdasarkan jumlah PATI di kawasan berkenaan, pihaknya menganggarkan sekitar 1,000 ahli telah berdaftar di bawah pertubuhan haram berkenaan.

“Imigresen akan memanjang dokumen (yang dirampas) ini kepada Jabat4n Pendaftaran Pertubuhan (ROS), dan agensi berkaitan lain di bawah Kementerian Dalam Negeri (KDN).

 

“Jelas sekali pertubuhan ini tidak sah dan kad yang dikeluark4n mereka itu juga adalah tidak sah,” tegas beliau.

Katanya, pelbagai peralatan termasuk mesin pencetak kad, kad kosong, kad yang sudah dicetak dan dokumen serta sijil dengan logo UNHCR telah dirampas dalam serbuan jam 12.30 tengah malam itu.

“Kita percaya pengerusinya terdiri daripada salah seorang etnik Chin ini dan siasat4n lanjut akan dijalankan bagi mengetahui berapa lama mereka berada Malaysia,” ujar beliau.

About Mat Lan Editor

Check Also

‘gajah-rempuh-kereta-aku!-syukur-semua-selamat-kereta-boleh-baiki’

‘Gajah rempuh kereta aku! syukur semua selamat kereta boleh baiki’

Sebuah keluarga berdepan detik cemas setelah kenderaan yang dinaiki dirempuh seekor gajah ketika melalui Lebuhraya …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments