Anwar, Jokowi binc4ng 12 perkara di berand4 Istana Bogor

JAWA BARAT – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dalam lawatan dua h4ri ke Indonesia, tiba di Istana Bogor di sini p4da Isnin bagi bertemu Presiden Indonesia, Joko Widodo (Jokowi).

Ketibaan Anwar kira-kira jam 10 pagi (waktu tempatan) itu diberikan sambutan r4smi oleh Jokowi dan seterusnya lagu kebangsaan kedua-dua negara dimaink4n diikuti 19 kali bedilan meriam.

Anwar kemudian diiringi Jokowi bagi memeriksa barisan kawalan kehormat sebelum diperken4lkan kepada menteri kabinet Indonesia serta delagasi.

Selepas acara menanam pokok Meraw4n atau Hopea odorota, Anwar dibawa menaiki buggy dipandu sendiri oleh Jokowi dan bersiar-siar di Kebun Raya Bogor yang mempunyai 15,000 jenis pokok d4n tumbuhan.

Usia kebun tersebut mencecah 205 tahun, sekali gus menjadi taman botani tertua di dunia yang mendapat pengiktirafan Pertubuhan Pendidikan, Kebudayaan dan Saintifik Pertubuh4n Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO).

Kedua-dua pemimpin kemudian mengadakan pertemuan khas dengan sesi perbincangan di berand4 Istana Bogor atau lebih dikenali sebagai Veranda Talk.

Sesi tersebut merupakan tradisi yang diperkenalkan Jokowi untuk tetamu negara yang penting dan rapat dengan negara berkenaan.

Semalam, Anwar ketika bercakap kep4da media memaklumkan sebanyak 12 perkara akan bincangkan dalam pertemuan dengan Jokowi di istana berkenaan.

 

Kedua-dua pemimpin itu juga akan menyaksikan penyerah4n 11 pucuk Surat Minat (LoI) membabitkan 10 syarikat Malaysia untuk terlibat dalam pembangunan Ibu Kota Negara (IKN) Nusantara.

Satu kenyataan media bersama akan diad4kan dan acara di Istana Bogor tamat dengan jamuan negara.

Perdana Menteri kemudian dijadual menghadiri acara syarah4n awam bertajuk Hubungan Strategik Malaysia Indonesia: Cabaran dan Harapan, di Bank Mega Tower pada jam 3 petang ini.

About Mat Lan Editor

Check Also

kelibat-4-‘pontianak-berkeliaran-di-pekarangan-snbj-curi-perhatian-ramai

Kelibat 4 ‘pontianak berkeliaran di pekarangan SNBJ curi perhatian ramai

Kelibat 4 ‘pontianak berkeliaran di pekarangan SNBJ curi perhatian ramai. Perlawanan final Piala FA membabitkan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments