Lebih 20 t4hun berdep4n banjir kilat

Bandar Lama Pasir Puteh, di sini masih mengeluh dan kecewa berikutan masal4h banjir kilat di hadapan kedai mereka yang tidak berkesudahan.

Mereka mendakwa, situasi lebih 20 tahun itu berpunca daripada longkang yang tidak diselenggara deng4n baik menyebabkan lokasi itu digenangi air apabila hujan leb4t dalam tempoh satu jam.

Pekerja kedai komunikasi, Nasrul Azman, 30, berkata, air mudah bertakung di hadap4n stesen minyak itu dan melimpah di atas jalan sejauh kira-kira 50 meter.

Bagaimanapun katanya, kedai berkenaan tidak terlibat tetapi turut dinaiki air pada 19 November lalu ketika beberapa daerah di negeri ini terjejas teruk akibat benc4na itu.

Menurut Nasrul, banjir kilat tidak menghalang peniaga meneruskan perniaga4n kerana air surut jika hujan tidak berpanjangan.

“Longkang kecil di sepanjang premis dalam bandar ini menyebabkan limpahan air,” katanya ditemui di premisnya pada Ahad.

Peniaga barangan kecantikan, Nur Jannah Azmi, 30, pula mend4kwa, banjir kilat di sepanjang premis berhadapan stesen minyak Petron itu tidak berkesudahan sejak dia masih belajar.

“Sebut sahaja kawasan bandar lama Pasir Puteh depan stesen miny4k di sini, penduduk di sini sudah tahu masalah kami iaitu banjir kilat.

 

“Kawasan kedai kami tetap digenangi air jika hujan lebat walaupun bukan musim b4njir. Kami perlu sentiasa bersedia mengangkat barang jualannya ke tempat simpanan lebih tinggi jika berlaku hujan,” katanya.

Bagi tukang jahit Wan Haslina Wan Mahmud, 38, walaupun kedainya ber4da di tingkat atas tetapi dia tetap berwaspada kerana bimbang keretanya digenangi air.

Dia yang sudah 12 tahun menjahit di premis itu berk4ta, banjir kilat memberi kesan kepada peniaga kerana pelanggan tidak dapat singgah membeli.

“Jika hujan lebat, petak parkir dinaiki air dan tindakan pertama kami ialah mengalihkan kenderaan ke belakang kedai.

“Ada masanya saya terpaksa menutup kedai kerana pelanggan sukar berhenti dan bimbang kenderaan sendiri terkepung banjir,” katanya.

Keadaan longkang di Bandar Lama Pasir Puteh yang didakwa tidak diselenggara did4kwa antara punca banjir kilat.

 

Menurutnya, peniaga di situ berharap Majlis Daerah Pasir Puteh dapat menyelenggar4kan longkang dengan segera kerana hujan lebat selama setengah jam boleh mengakibatkan air bertakung.

Sementara itu, Ahli Parlimen Pasir Puteh, Datuk Dr Nik Muhammad Zawawi Salleh ketika dihubungi memberitahu, sudah maklum mengenai masalah air bertakung di kawasan itu.

“Banjir kilat mudah berlaku di kawas4n itu jika hujan lebat kira-kira satu jam keran4 sistem perparitan dalam bandar itu tidak sistematik,” katanya.

Menurut beliau, permohonan peruntukan sebanyak RM500,000 sudah dibuat pada tahun 2021 untuk pembinaan longkang besar bertujuan mengalirkan air ke sungai sejauh kurang satu kilometer dari bandar itu.

Beliau berharap Jabatan Kerja Raya Pasir Puteh dapat berusaha supaya peruntukan dipercep4tkan bagi membolehkan masalah lebih 20 tahun itu diselesaikan.

 

sumber : sinar harian

About Mat Lan Editor

Check Also

‘gajah-rempuh-kereta-aku!-syukur-semua-selamat-kereta-boleh-baiki’

‘Gajah rempuh kereta aku! syukur semua selamat kereta boleh baiki’

Sebuah keluarga berdepan detik cemas setelah kenderaan yang dinaiki dirempuh seekor gajah ketika melalui Lebuhraya …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments