Pemandu treler tak tek4n brek, punca nah4s 10 kenderaan di Lebuhraya PLUS

IPOH: Polis menahan pemandu sebuah treler konten4 yang terbabit dalam nahas 10 kenderaan di Kilometer 307.9 Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) arah utara dekat Gopeng mal4m tadi yang mengakibatkan lapan mangsa cedera.

Ketua Polis Perak, Datuk Seri Mohd Yusri Hassan Basri, berkata lelaki berumur 36 tahun dari Bukit Mertajam, Pulau Pinang itu ditahan untuk siasatan lanjut selepas ia didapati gagal membrek hingga merempuh kenderaan yang ber4da di hadapannya.

“Saya baru dapat maklum4t baharu berkaitan treler, ia (kemalangan) bukan disebabkan masalah brek tetapi ia berlaku apabila treler itu melalui jalan selekoh dan ia kemudiannya mendapati dan ternamp4k kereta telah bersusun berhenti akibat kesesakan, sementara pemandu treler itu tidak sempat brek kerana terlalu dekat.

“Kemalangan dipercayai berpunca darip4da treler berkenaan yang tidak sempat brek dan melanggar tujuh kereta yang sedang berhenti di kawasan itu akibat jalan sesak,” katanya ketika dihubungi.

Katanya lagi, ujian saringan air kencing terh4dap pemandu treler itu bagaimanapun mendapati dia negatif dadah serta alkohol. Suspek juga tidak cedera dalam insiden itu.

Menurutnya, kes disiasat mengikut Seksyen 42 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Terdahulu, Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Per4k melaporkan, lapan cedera dalam kemalangan membabitkan sembilan kenderaan termasuk dua treler di kawasan itu sekitar jam 11.06 malam tadi.

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Perak, berkata insiden menyebabkan lapan mangsa cedera manakala tujuh yang lain selamat deng4n kesemua mangsa tidak dalam keadaan tersepit dan sudah keluar dari kenderaan masing-masing seb4ik ketibaan bomba di lokasi.

sumber : nerita harian

About Mat Lan Editor

Check Also

pesilat-sukma-terengganu-meninggal-dunia-setelah-terkena-tendangan-maut-pihak-lawan

Pesilat Sukma Terengganu meninggal dunia setelah terkena tendangan maut pihak lawan

Atlet silat Sukan Malaysia (Sukma) Terengganu, Wan Muhammad Haikal Wan Hussin, 21, meninggal dunia selepas …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments