15 Premis Makan4n Kotor Di JB Diar4h Tutup

15 premis makan4n kotor di JB diarah tutup

JOHOR BAHRU, 10 Jan (Bernama) — Sebanyak 15 premis makan4n di sekitar bandar raya ini diarahkan tutup selama 14 hari oleh Jabatan Kesihatan Negeri Johor (JKNJ), kerana didapati melakukan pelbagai kesalahan termasuk beroperasi dalam keadaan kotor.

Pengarah Kesihatan Negeri Johor Datuk Dr Aman Rabu berkat4 arahan penutupan sementara mengikut Seksyen 11 Akta Makanan 1983 itu, dikeluarkan menerusi Operasi Bersepadu Premis Makanan (Ops Bersih) bermula 2 petang hingga 10 malam tadi, yang dilakukan ke atas 113 premis makanan.

“Sebanyak 130 notis kesalahan membabitkan nilai kompaun RM67,250, telah dikeluarkan di bawah Peraturan-peraturan Kebersihan Makanan 2009.

“Selain itu, sebanyak 19 premis makanan pula diberik4n Amaran Pembersih4n mengikut Seksyen 10 Akta Makanan 1983,” katanya kepada pemberita selepas menyertai operasi berkenaan yang dijalankan di sekitar Stulang Laut, di sini.

 

Beliau berkata antara kesalahan utama yang direkodk4n ialah terdapat serangga perosak seperti lipas, lalat dan tikus, selain pekerja premis makanan tidak mempunyai suntikan tifoid dan tidak memakai pakaian bersesuaian.

“Kita lakukan pemeriksaan berkala dan kita mahu memastikan setiap premis diperiks4 sekurang-kurangnya sekali setahun, dan yang mana kita dapati melangg4r peraturan akan dikenakan tindakan termasuk tutup.

“Kalau berdasarkan pemeriksaan dibuat, banyak yang didapati kotor, jadi saya rasa JKNJ belum berpuas hati dengan tahap kebersihan, khususnya melibatkan premis yang telah diperiksa,” katanya.

Sementara itu, tinjauan pemberita mendapati kebanyak4n premis makan4n yang diperiksa kotor, dengan bahan makanan mentah tidak bertutup dan dihurung lalat, lantai tidak bermop dan tidak bers4pu selain pengurusan makanan sejuk beku tidak menepati piawaian.

Sumber: BERNAMA

About Mat Lan Editor

Check Also

pesilat-sukma-terengganu-meninggal-dunia-setelah-terkena-tendangan-maut-pihak-lawan

Pesilat Sukma Terengganu meninggal dunia setelah terkena tendangan maut pihak lawan

Atlet silat Sukan Malaysia (Sukma) Terengganu, Wan Muhammad Haikal Wan Hussin, 21, meninggal dunia selepas …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments