Dua ber4dik proses, edar heroin di rum4h sewa

IPOH – Dua beradik disyaki dalang sindiket memproses dan menged4r dadah jenis heroin ditah4n dalam serbuan di sebuah rumah di Taman Bandar Barat, Kampar pada Isnin.

 

erbuan sekitar jam 4 petang yang dijalankan oleh Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik, Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Perak berjaya menahan lelaki berusia 44 dan 45 tahun yang b4ru selesai ‘memasak’ dadah berkenaan.

Ketua Polis Perak, Datuk Seri Mohd Yusri Hassan Basri berkata, suspek yang merupakan penganggur bertindak menyewa rumah dua tingkat berkenaan bagi memproses dan membungkus dadah untuk pasaran sekitar negeri ini.

Menurutnya, polis berjaya merampas pelbagai jenis dadah bernilai keseluruhan RM665,782.

“Sebanyak 40.1 kilogram (kg) heroin bernilai RM602,025 dirampas bersama 11kg kafein (RM3,757) dan 4kg cecair disyaki dadah bernilai RM60,000.

“Turut dirampas adalah bahan-bahan kimia dan peralat4n yang dipercayai digunakan untuk memproses dadah,” katanya dalam sidang akhbar di pekarangan parkir IPK Perak di sini pada Rabu.

Mohd Yusri berkata, siasatan lanjut mendapati kedua-dua suspek yang tiad4 rekod kesalahan lampau itu telah aktif sejak mengedar sejak Disember lalu.

Tambahnya, hasil ujian saringan air kencing mendapati kedua-duanya positif dadah jenis morfin

 

Mohd Yusri menunjukkan kenderaan milik suspek yang mempuny4i lambang ‘VVIP’ disyaki bagi mengaburi mata pihak berkuasa.

 

“Selain itu, usaha suspek menggunakan lambang ‘VVIP’ pada kereta jenis Honda City bagi mengaburi pihak berkuasa juga gagal apabila kenderaan itu turut disita.

“Tindakan diambil di bawah Akta Dadah Berbahaya (Pelucuthak4n Harta) 1988 dengan menyita kereta yang dianggarkan bernilai RM50,000,” katanya.

Jelas beliau, kedua-dua suspek telah direman selama seminggu bermula Selasa sehingga Jumaat ini.

“Siasatan diteruskan bagi mengesan rakan-rakan sejenayah lain yang disyaki terlibat dalam sindiket ini.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbah4ya 1952 yang membawa hukuman mandatori iaitu gantung sampai mati, jika disabitk4n kesalahan.

About Mat Lan Editor

Check Also

perlu-sediakan-rm1-bilion-jika-10-mp-umno-nak-sertai-pn-–-ahmad-maslan

Perlu sediakan RM1 bilion jika 10 MP Umno nak sertai PN – Ahmad Maslan

Perlu sediakan RM1 bilion jika 10 MP Umno nak sertai PN – Ahmad Maslan. Spekulasi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments