Identiti kru kapal k4rgo MV Dai Cat 06 diken4l pasti

JOHOR BAHRU – Identiti lima kru kapal Kargo MV Dai Cat 06 yang dilaporkan hilang di perairan Indonesia Isnin lepas sudah dikenal pasti.

Pengarah Maritim Negeri Johor, Laksamana Pertama Maritim Nurul Hizam Zakaria berkata, tiga daripada lima kru berkenaan adalah warganegara Malaysia iaitu pegawai kanan Mohamm4d Syafarizan Mohd Noor, 24; dua kelasi Mohammad Sudeh Sudin, 20, dan Derrent Littor, 22.

Beliau berkata, dua lagi kru kapal merupakan warga Indonesia iaitu nakhod4 kapal diken4li sebagai Adi, 43, serta ketua jurutera Damai Papane Ole, 57.

“Pusat Kecil Mencari dan Menyelamat (MRSC) Johor Bahru telah menerim4 makluman dari pihak Maritime Rescue Control Centre (MRCC) Putrajaya pada 11 mal4m tadi bahawa pihak Badan Nasional Pencarian dan Pertolongan (BASARNAS) Republik Indonesia akan mengkoordinasikan pencarian kapal kargo MV Dai Cat 06 berdasarkan maklumat berkemungkinan kapal berada dalam perairan Indonesia.

“Sehingga kini, tiada maklumat terkini penemuan kapal tersebut,” katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Pada Selasa, Nurul Hizam dilaporkan berkata, kap4l kargo yang didaftarkan di Malaysia dan membawa muatan 527 batang paip bernilai RM726,205 serta lima kru, dipercayai hilang di perairan Indonesia, pada Isnin.

Laporan kehilangan kapal kargo dibuat ejen kap4l terbabit pada 12.11 tengah hari, hari yang sama. – Bernama

About Mat Lan Editor

Check Also

perlu-sediakan-rm1-bilion-jika-10-mp-umno-nak-sertai-pn-–-ahmad-maslan

Perlu sediakan RM1 bilion jika 10 MP Umno nak sertai PN – Ahmad Maslan

Perlu sediakan RM1 bilion jika 10 MP Umno nak sertai PN – Ahmad Maslan. Spekulasi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments