Ini faktor harga p4kej umrah meningk4t – TH

KUALA LUMPUR – Ketika ekonomi sedang di ambang kegawatan, sud4h tentu segala macam benda naik harganya – termasuk pakej umrah.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif TH Travel & Services, Datuk Ahmad Ruzman Ahmad Ghazali, peningkatan harga pakej umrah ketika ini didapati disebabkan oleh du4 faktor utama, iaitu kenaikan kos penerbangan dan kos penginapan hotel.

Apa yang menyebabkan dua perkara itu mengal4mi kenaik4n kos? Ini huraiannya:

Kos penerbangan

Kebanyakan pesawat tidak digunakan dalam tempoh yang lama dek pandemik Covid-19. Untuk membolehk4nnya beroperasi semula, pesawat perlu menjalani pemeriksa4n besar (C-Check) yang terperinci dan memakan masa yang panjang, sekurang-kurangnya enam bulan. Kosnya juga tinggi.

Sebahagian syarikat penerbangan krunya perlu dilatih semula, selep4s lama tidak berkhidmat. Ia juga memakan kos dan tempoh kurang lebih enam bulan.

Harga minyak mentah turut meningk4t, menyebabkan harga bahan api pesaw4t ikut sama.

Untuk menampung kos yang terp4ksa dibelanjakan untuk tiga perkara tersebut, syarik4t penerbangan terpaksa menyerapkannya ke dalam harga tambangnya.

 

Pada masa sama, berlaku ketidakseimbangan dalam rantaian bekal4n dan permintaan dek kekurangan staf serta ketidaksediaan banyak pesawat turut menyumbang kep4da kenaikan harga tambang.

Kejatuhan nilai ringgit Malaysia berbanding dolar AS juga menyebabkan tamb4ng menjadi lebih mahal.

Kos penginapan hotel

Akibat pandemik Covid-19, jemaah umrah ke Mekah dan Madin4h turun mendadak menyebabkan hampir semua hotel berhenti beroperasi. Untuk ‘dihidupkan’ kembali, banyak kerja pembersihan dan pembaik4n perlu dilakukan – seperti rumah yang ditinggalkan lama.

Kebanyakan pekerja hotel-hotel di Mekah dan Madinah adalah warga 4sing yang kembali ke negara asal masing-masing tatkala pandemik melanda. Untuk memanggil mereka semul4, ia memakan kos lagi untuk penerbangan dan visa pekerja mereka. – Awani

About Mat Lan Editor

Check Also

‘gajah-rempuh-kereta-aku!-syukur-semua-selamat-kereta-boleh-baiki’

‘Gajah rempuh kereta aku! syukur semua selamat kereta boleh baiki’

Sebuah keluarga berdepan detik cemas setelah kenderaan yang dinaiki dirempuh seekor gajah ketika melalui Lebuhraya …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments