Shopee Akan Tingkatkan Caj Komisen Terhad4p Para Penjual Bermul4 10 Januari 2023

Shopee kini mengemaskini halaman untuk para penjual, menyatakan akan meningkatk4n komisen terhadap para penjual bermula 10 Januari 2023 kelak.

Untuk makluman, sebelum ini, Shopee sedia mengenak4n caj sebanyak 2% untuk semua barangan yang dijual melalui platform mereka. Bermula 10 Januari 2023 kelak, ia akan memperlihatkan peningkat4n, mencapai antara 2.5% sehingga 4%, bergantung kepada jenis dan kategori bar4ng jualan.

Melalui jadual yang disediakan, barangan elektronik akan dikenak4n caj sebanyak 2.5% ke 4% caj komisen, barangan fesyen sebanyak 4%, barangan FMCG antara 3% ke 4%, dan barangan dibawah kategori gaya hidup antara 3.5% ke 4%.

Untuk makluman, caj ini adalah tanpa tambah4n caj SST, dan ia lebih tinggi apabila disertakan bersama.

Caj ini akan dikenakan terhadap jualan barangan bermula 10 Januari 2023 kelak. Apa pun, bagi para penjual dengan kurang 100 barangan terjual tidak akan dikenakan caj, dan caj komisen ini tertakluk kepada penju4l dengan lebih 100 barangan terjual sahaja.

Shopee mengatakan dengan peningkatan komisen ini, ia akan membolehkan mereka beroperasi dengan lebih efektif, termasuk dari segi khidmat pelanggan dan juga penambah4n ciri baharu untuk para penjual.

About Mat Lan Editor

Check Also

pesilat-sukma-terengganu-meninggal-dunia-setelah-terkena-tendangan-maut-pihak-lawan

Pesilat Sukma Terengganu meninggal dunia setelah terkena tendangan maut pihak lawan

Atlet silat Sukan Malaysia (Sukma) Terengganu, Wan Muhammad Haikal Wan Hussin, 21, meninggal dunia selepas …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments