‘You Are At Malaysia’ – Tindak4n Pemandu Bas Tempatan Ini Halau Pelancong Ar4b Biadap Raih ‘Sokongan’ Netizen

Sudah menjadi kewajipan untuk orang ramai menjaga tatasusila wal4upun di mana kita berada. Situasi ini malah lebih dititikberatkan sewaktu berada di negara orang di mana kita diajar untuk bersopan serta menghorm4ti budaya setempat.

Meskipun perkara asas ini diketahui ramai, masih terdapat lagi segelintir pelancong luar yang seolah tidak menghormati warga tempatan sewaktu melancong di Malaysia.

Situasi ini nampaknya berlaku serta turut dirakam menerusi perkongsian TikTok @rico_sibarani yang memperlihatkan pelancong arab yang menaiki bas serta dengan penuh biadap meletak kaki pada bahagian kepala tempat duduk pemandu bas.

Menerusi video tersebut dapat dilihat pemandu bas tersebut sangat berang selep4s berkali-kali menegur perkara yang berlaku sekaligus memilih untuk menghalau pel4ncong Arab tersebut meskipun mendapat tentangan.

 

 

Situasi mula reda apabila terdapat seorang pelancong Indonesia yang tampil untuk menenangk4n situasi berikutan kemahiran beliau yang boleh bertutur dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris.

Insiden yang dirakamkan itu telah meraih lebih 1.2 juta tontonan setakat ini di mana rata-rata netizen bersetuju dengan tindakan yang dilakukan pemandu bas ini. Malah terdap4t netizen yang turut berkongsi rasa berang mereka terhadap segelintir pelancong arab yang biadap apabila melancong di tempat orang.

TikTok @rico_sibarani
TikTok @rico_sibarani

Situasi yang berlaku sekaligus mengajar orang ramai untuk saling beradab t4npa mengira tempat. Bertindak biadap di negara orang bakal membuat warga tempatan ber4ng sekaligus memilih untuk melabel sesebuah kaum tersebut.

About Mat Lan Editor

Check Also

tanda-tanya-motosikal-ex5-dihumban-dalam-tasik-akhirnya-terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab. Gara-gara tidak berpuas hati dengan perbuatan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments