Gajah liar musnahk4n kebun kel4pa sawit

KLUANG – Peneroka Felda Bukit Tongkat di sini hidup dalam kebimbang4n apabila kawasan kebun kelapa sawit mereka sering diganggu dan dirosakk4n gajah liar menyebabkan kerugian puluhan ribu ringgit.

Mohd Isa Murah, 63, berkata, sebanyak 300 pokok kelapa sawit yang ditanam di atas tanah berkeluasan 10 ekar rosak akibat serangan kumpulan gajah pada malam Selasa lalu.

Katanya, serangan itu bukan pertama kali berlaku dan menjadi sem4kin serius sejak setahun lalu sehingga peneroka terpaksa membuat rondaan pada sebelah malam.

“Kumpulan gajah ini memakan umbut kelapa sawit yang mengakibatkan kemusnahan kepada pokok.

Bagaimanapun, langkah itu dilihat masih tidak dapat menyelesaik4n isu serangan gajah di kawasan kebun kelapa sawit peneroka.

“Penggunaan pagar elektrik antara langkah yang dapat mengelakkan gajah masuk ke dalam kawasan kebun kelapa sawit. Namun kosnya pula mencecah puluhan ribu ringgit.

“Saya harap Felda dan kerajaan dapat memb4ntu peneroka bagi pemasang4n pagar elektrik ini,” ujarnya.

Sementara itu, Hamdan Montel, 70, pula seakan serik dengan serangan gaj4h, apabila dia tidak menaman semula kelapa sawit yang dirosakkan haiwan itu.

“Pada pertengahan tahun lepas, 100 pokok kelapa sawit habis dirosakkan gajah. Sebelum itu pun, sudah ada pokok kelapa sawit dirosakkan gajah tetapi jumlahnya tidak banyak.

“Saya bimbang pokok sawit yang akan ditanam akan dirosakk4n semula gajah liar. Kalau tanam yang lain, seperti sayur sama juga akan dirosakkan gajah, selagi tidak ada langkah untuk at4Sinya, isu ini akan berlarutan dan merugikan peneroka,” katanya.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kahang, R Vidyananthan berkata, tindakan perlu diambil bagi menyelesaikan isu gangguan gajah yang mengancam keselamat4n dan merosakan tanaman penduduk.

“Sudah ada pelbagai cadangan di peringkat kerajaan negeri dan Perhilit4n seperti parit gajah dan pagar elektrik. Serangan gajah sudah berulang kali berlaku.

“Penanaman semula di kawasan ladang antara faktor yang dipercayai menjadi punca gajah keluar untuk mencari makan sehingga merosakan tanaman penduduk,” katanya.

Jelasnya, Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) akan mewujudkan rakan Perhilitan di DUN Kahang sebagai pendedahan kepada penduduk tent4ng apa yang patut mereka buat ketika berdepan dengan haiwan liar itu.

About Mat Lan Editor

Check Also

‘gajah-rempuh-kereta-aku!-syukur-semua-selamat-kereta-boleh-baiki’

‘Gajah rempuh kereta aku! syukur semua selamat kereta boleh baiki’

Sebuah keluarga berdepan detik cemas setelah kenderaan yang dinaiki dirempuh seekor gajah ketika melalui Lebuhraya …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments