Pusat peranginan jadi mark4s rekrut anggot4 sindiket penipuan

LANGKAWI – Jabatan Imigresen menahan 164 individu termasuk 30 warga asing yang dipercayai terlibat dengan sindiket penipuan dalam talian menerusi serbuan di tiga pusat peranginan di sini pada Khamis.

Kesemua mereka berusia lingkungan 18 hingga 35 tahun dengan warga asing itu terdiri daripada 27 warga China, dua Thailand dan seorang Myanmar.

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud berkata, operasi dilakukan Bahagian Perisikan dan Operasi Khas Putrajaya secara serentak kira-kira 12 tengah hari selepas bertindak hasil maklumat pemimpin tempatan dan masyarakat setempat.

“Hasil risikan selama enam bulan, Jabatan Imigresen berjaya mengesan kegiatan sindiket berkenaan yang beroperasi di pusat-pusat peranginan yang masih belum dibuka kepada orang ramai selepas tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berakhir.

“Sindiket yang dipercayai menjalankan kegiatan itu kira-kira setahun lepas, menjadikan pusat peranginan sebagai pusat operasi dan tempat untuk melatih anggota baharu sebagai operator bagi kegiatan sindiket berkenaan,” katanya kepada pemberita pada Khamis.

 

Khairul Dzaimee ketika melakukan serbuan berhubung sindiket penipuan dalam talian di salah sebuah pusat peranginan. – Foto Bernama

 

Beliau berkata, sindiket yang dipercayai didalangi warga China itu turut merekrut warga tempatan untuk menjalankan kegiatan berkenaan.

“Bagi mengelak dikesan pihak berkuasa, mereka akan berpindah dari satu tempat ke tempat yang lain selain menetap di satu-satu tempat untuk tempoh antara tiga minggu hingga sebulan.

 

“Kos operasi sindiket itu dianggarkan sebanyak RM800,000 sebulan yang melibatkan gaji bulanan, penginapan, sewa dewan dan pelbagai kemudahan lain.

“Hasil siasatan juga mendapati warga Malaysia yang terlibat dibayar RM3,000 sebulan dan komisen sebanyak RM15 bagi setiap orang yang berjaya direkrut,” katanya.

 

Operasi yang dijalankan Bahagian Perisikan dan Operasi Khas Putrajaya itu adalah hasil maklumat daripada pemimpin tempatan dan masyarakat setempat. – Foto Bernama

 

Khairul Dzaimee berkata, pihaknya turut merampas 756 telefon bimbit, 150 komputer dan komputer riba serta pelbagai peralatan elektronik lain yang disyaki digunakan untuk kegiatan berkenaan.

“Sebanyak 17 pasport warganegara China dirampas dan semakan mendapati mereka menggunakan pasport baharu yang tidak mempunyai rekod perjalanan selain menggunakan pas rawatan perubatan manakala selebihnya tidak mempunyai dokumen yang sah,” katanya.

 

Khairul Dzaimee melihat sebahagian peralat4n elektronik yang dirampas. – Foto Bernama

 

Beliau berkata, semua warga China itu disiasat di bawah Akta Imigresen 1959/63 dan Akta Pasport 1966 manakala warga Malaysia yang terlibat akan diberikan Borang 29 dan ditahan untuk siasatan lanjut.

Katanya, pihaknya juga akan menjalankan siasat4n terhadap ketiga-

About Mat Lan Editor

Check Also

‘gajah-rempuh-kereta-aku!-syukur-semua-selamat-kereta-boleh-baiki’

‘Gajah rempuh kereta aku! syukur semua selamat kereta boleh baiki’

Sebuah keluarga berdepan detik cemas setelah kenderaan yang dinaiki dirempuh seekor gajah ketika melalui Lebuhraya …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments