Sistem pertahan4n negara perlu diutam4kan

SHAH ALAM – Kerajaan diminta memberi perhatian penuh terhad4p isu keselamatan dan kedaulatan negara terutama usaha menaik taraf aset ketenteraan demi memastik4n sistem pertahanan berada pada tahap terbaik.

Pengerusi Yayasan Keprihatinan Komuniti Malaysia (MCCF), Datuk Seri Halim Ishak berkata, bagi merealisasikan keupayaan terbaik sistem pertahanan negara, kerajaan perlu menyediakan peruntukan sewajarnya bagi men4ik taraf aset-aset yang sudah boleh dikategorikan sebagai usang.

Menurutnya, peruntukan menaik taraf aset ketenteraan di dal4m Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Agensi Penguatku4saan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) sememangnya diperlukan apabila kebanyakannya sudah hampir tamat tempoh.

Tambahnya, bukan sahaja aset yang dimiliki usang dan masih menggunak4n model lama, kelengkapan pertahanan Malaysia juga dilihat berada jauh ketinggalan daripada segi teknologi berbanding negara jiran.

Sebagai contoh, katanya, aset kapal ronda Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Maritim Malaysia dilihat masih menggunakan model lama dan keupaya4nnya bukan berada pada tahap sebenar untuk beroperasi.

Ujarnya lagi, kebimbangan melibatkan isu aset keselamat4n negara telah dizahirkan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, khususnya kapal-kapal TLDM yang telah berusia dan perlu ditukar.

“Jika aset-aset ini berada dalam keadaan ‘uzur’, bagaimana TLDM dan Maritim Malaysia selaku pertahanan pertama perairan negara mahu mengekang pencerobohan pihak asing?

“Perkara sebegini membuatkan dua pertahanan neg4ra ini tidak mampu bersaing dengan kemampuan kapal-kapal asing dan nelayan yang menceroboh perairan negara menggunakan teknologi terkini.

About Mat Lan Editor

Check Also

penyanyi-rap-terkenal-temui-hidayah-ketika-dipuncak-kegemilangan,-cinta-bersemi-ketika-mendengar-azan…

Penyanyi Rap terkenal temui hidayah ketika dipuncak kegemilangan, cinta bersemi ketika mendengar azan…

Laungan azan di sebuah masjid di Dubai menarik minat seorang lelaki kulit hitam yang berada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments