H4sil berkebun, abang bomb4 tuai 100kg lada bara

PEKAN – Tidak hanya pakar dalam menjalankan kerja-kerja menyelam4t mangsa di lokasi bencana, sebaliknya anggota bomba Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Nenasi turut mahir bercucuk tanam apabila melaksanakan tanaman fertigasi lada bara sejak September tahun lalu.

Usaha yang dilakukan 33 anggota BBP Nenasi itu membuahk4n hasil apabila berjaya menuai lebih 100 kilogram (kg) lada bara sejak sebulan lalu.

Ketua BBP Nenasi, Mohd Noor Hisyam Kadri berkata, sebanyak 1,000 pokok lada bara ditanam di tapak seluas 0.025 hektar di dalam balai terbabit untuk fasa pertama.

“Projek ini dilaksanakan dengan kerjasama Yayasan Pahang (YP) sebagai menyahut saranan jabatan untuk mewujudkan balai dalam tanam.

“Kalau ikutkan projek sepatutnya bermula pada 2019, namun tergendala disebabkan faktor dalaman sebelum diteruskan semula pada September tahun lalu,” katanya ketika ditemui di BBP Nenasi pada Ahad.

 

Sebahagian anggota BBP Nenasi sedang menuai lada bara yang ditanam mereka di pekarangan balai BBP Nenasi.

 

Beliau berkata, hasil pertama dituai pada awal Disember tahun lalu dan setakat ini sudah menuai hasil sebanyak tiga kali.

“Tiga kali pusingan tuaian hasil kami peroleh lebih 100kg dan dijangka lada bara ini boleh dituai sehingga Mei depan,

Bercerita lanjut, Mohd Noor Hisyam berkata, projek terhasil daripada perbincang4n bekas ketua balai yang terdahulu dengan beberapa penyelia pasukan di sini.

Katanya, mereka bercadang untuk memanfaatkan kawas4n pekarangan balai ini yang dahulunya kosong.

“Pemilihan tanaman lada memandangkan tidak perlu banyak penjagaan yang rapi, cuma kena beri perhatian kepada siraman dan baja mengikut jadual yang telah ditetapkan.

“Tambahan pula perlaksanaannya tidak pula boleh mengganggu tugasan anggota yang bertug4s di sini, memandangkan hanya melibatkan satu atau dua orang sahaja dan selebihnya menjalani tugasan harian seperti biasa,” katanya.

Tambah beliau, semua keperluan projek fertigasi ini diuruskan oleh pihak perunding YP termasuk memberikan latihan kepada anggota manakala h4silnya juga dijual kepada pihak terbabit.

 

Anggota BBP Nenasi menuai lada bara yang ditan4m di sekitar balai itu sejak September tahun lalu.

 

“Kami telah sepakat bahawa 80 peratus hasil jualan lada bara ini akan diagihkan kepada anggota, manak4la bakinya akan disimpan untuk kegunaan balai.

“Daripada jumlah pokok yang ada telah dibahagikan kepada tiga pasuk4n yang ada di balai ini dan mereka perlu menjaga dan menguruskan bahagian masing-masing,” katanya.

About Mat Lan Editor

Check Also

iran-siap-sedia-‘senjata-rahsia’-jika-israel-bedil-tehran

Iran siap sedia ‘senjata rahsia’ jika Israel bedil Tehran

Iran memberi amaran keras bahawa mereka akan menggunakan senjata yang belum pernah digunakan sebelum ini …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments