Lelaki ditah4n buat laporan p4lsu RM600,000 disamun

KULAI – Seorang lelaki ditahan disyaki membuat laporan p4lsu kononnya menjadi mangsa samun sehingga kerugian RM600,000.

Ketua Polis Daerah Kulai, Superintendan Tok Beng Yeow berkata, penahan4n lelaki berusia 43 itu dilakukan selepas polis wujud keraguan dalam lapor4n yang dibuatnya pada kira-kira jam 9.40 malam pada Ahad lalu.

Katanya, berdasarkan laporan yang dibuat, suspek mendakwa disamun oleh tiga individu menggunak4n pelitup muka dan bersenjatakan pisau ketika sedang mem4ndu Toyota Alphard milik syarikat di Lebuhraya arah selatan selepas Plaza Tol Skudai sekitar jam 7.30 malam pada Ahad.

“Akibat kejadian itu, suspek memberitahu sebuah kotak berisi w4ng tunai RM600,000 di dalam kenderaan tersebut telah dilarikan selain turut kecederaan ringan di bahagian muka akibat ditumbuk.

“Soal siasat dilakukan mendapati wujud keraguan dalam percakapan suspek dan laporan polis yang dibuat.

“Pengadu mengaku telah membuat laporan palsu kerana mempunyai masalah dalam perniagaan dan perlu membuat laporan palsu untuk ditunjukkan kepada rakan perniag4annya,”katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Susulan itu, Beng Yeow berkata suspek telah direm4n selama dua hari bermula Rabu bagi membantu siasatan dilakukan di bawah Seksyen 182 Kanun Keseksaan.

“Polis tidak akan teragak-agak mengambil tindakan terhadap mana-mana individu yang didapati membuat laporan palsu,” katanya.

About Mat Lan Editor

Check Also

tanda-tanya-motosikal-ex5-dihumban-dalam-tasik-akhirnya-terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab. Gara-gara tidak berpuas hati dengan perbuatan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments