Penolong juruter4 MBK didakwa terima suap4n RM2,000

KUANTAN – Seorang penolong jurutera Majlis Bandar4ya Kuantan (MBK) didakwa di Mahkamah Sesyen di sini pada Khamis atas dua pertuduhan menerima suapan RM2,000 daripada seor4ng individu pada Mac tahun lalu.

Tertuduh, Mohd Yusrizal Md Ledza, 40, bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Datuk Ahmad Zamzani Mohd Zain.

Berdasarkan kertas pertuduhan, Mohd Yusrizal sebagai penol4ng jurutera MBK didakwa telah menerima suapan RM1,000 daripada wanita berusia 33 tahun yang dipindahk4n secara dalam talian ke dalam akaun miliknya sedangkan tertuduh mengetahui bahawa wanita terbabit mempunyai hubungan dengan tugasan rasminya.

Perbuatan itu didakwa dilakuk4n di CIMB Bank Berhad cawangan Temerloh pada 7 Mac tahun lalu.

Bagi pertuduhan kedua, Mohd Yusrizal didakwa menerima suapan RM1,000 daripada wanita sama pada 23 Mac tahun lalu di lokasi sama.

Dia didakwa mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan, jika sabit kesalahan tertuduh boleh dihukum penjara maksimum dua tahun atau dengan denda, atau kedua-duanya.

Dalam prosiding itu, Timbalan Pendakwaan Raya, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Raf’ah Izzati Abdul Mutalif menawarkan jaminan sebanyak RM10,000 dengan seorang penjamin bagi kedua-dua pertuduhan tersebut.

Bagaimanapun, tertuduh yang tidak diwakili peguam merayu agar jaminan dikurangkan atas alasan menyara keluarga termasuk ayahnya yang berusia 66 tahun.

 

Selepas mendengar rayuan itu, Ahmad Zamzani membenarkan Mohd Yusrizal dijamin RM9,000 dengan seorang penjamin.

Mahkamah turut menetapkan syarat tambahan iaitu tertuduh perlu melapor diri di pejabat SPRM Cawangan Temerloh sebulan sekali bermula Februari sehingga kes bicara selesai.

Tertuduh juga perlu menyerahkan passport antarabangsa (jika ada) di Kaunter Mahkamah.

Kes disebut semula 13 Februari depan.

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments