Jurutera wanit4 rugi RM2.9 juta ditipu Macau Scam

BUKIT MERTAJAM – Seorang jurutera sebuah kilang kerugian lebih RM2.9 juta selepas menjadi mangsa sindiket Macau Scam yang mendakwa wanita itu terlibat dalam kegiatan jenayah dalam kejadian di George Town, dekat sini, baru-baru ini.

Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, wanita berusia 45 tahun itu memaklumkan dia menerima panggilan telefon daripada seorang lelaki mend4kwa pekerja sebuah syarikat kurier pada 1 Disember lepas.

“Lelaki itu mendakwa terdapat bungkusan atas nama dan alamat wanita tersebut yang kononnya di dalam bungkusan berkenaan mengandungi kad pengenalan, kad ATM dan pasport milik beber4pa individu yang digunakan oleh mangsa untuk kegiatan jenayah.

“Mangsa menafikan bungkusan itu miliknya malah tidak pernah terlibat dalam mana-mana jenayah sebelum panggilan tersebut disambungkan kepada seorang lagi lelaki yang meng4ku sebagai pegawai polis bertugas di Ibu Pejabat Polis Kontijen Perak,” katanya kepada pemberita selepas walkabout dan advokasi Op Selamat sempena Tahun Baharu Cina 2023 di Pasar Awam Taman Selamat, di sini pada Jumaat.

Katanya, pegawai polis itu mengarahkan wanita tersebut yang bekerja di Bayan Lepas agar mengikuti arahannya termasuk memindahkan sejumlah wang kepadanya jika tidak m4hu ditangkap kerana terlibat dalam kegiatan jenayah dengan menggunakan dokumen orang lain.

Mohd Shuhaily berkata, wanita itu yang panik dan takut ditahan telah mengikut arahan suspek dengan memindahkan wang miliknya iaitu sebanyak RM1.9 juta kepada beberapa ak4un yang diberikan oleh sindiket tersebut.

“Wanita itu juga turut meminjam wang daripada ahli keluarganya sebanyak RM700,000 dan membuat pinjaman bank RM329,000, semua duit tersebut turut dipindahkan kepada sindiket itu sejak 1 Disember hingga 6 Januari lepas,” katanya.

Beliau berkata, mangsa membuat sebanyak 129 transaksi dengan cara pemindahan dalam talian dan mesin deposit tunai (CDM) ke 26 akaun berbeza dipercayai milik rangkaian sindiket itu.

 

 

Katanya, wanita itu hanya menyedari dia menjadi mangsa sindiket penipuan Macau Scam hanya selepas menceritakan kejadian tersebut kepada rakan-rakannya pada 6 Januari lepas sebelum membu4t laporan polis berhubung kejadian tersebut pada Khamis.

“Siasatan lanjut sedang dijalankan termasuk mengesan rangkaian sindiket penipuan itu dan orang ramai dinasihatkan supaya berhati-hati dengan tidak mudah terpedaya dengan sindiket tersebut,” katanya menambah kes kini disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan. – Bernama

About Mat Lan Editor

Check Also

kelibat-4-‘pontianak-berkeliaran-di-pekarangan-snbj-curi-perhatian-ramai

Kelibat 4 ‘pontianak berkeliaran di pekarangan SNBJ curi perhatian ramai

Kelibat 4 ‘pontianak berkeliaran di pekarangan SNBJ curi perhatian ramai. Perlawanan final Piala FA membabitkan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments