Malaysian Tigers alih tumpu4n kepad4 Afrika Selatan

skuad hoki negara, Arul Selvaraj menyifatk4n Malaysian Tigers tewas bermaruah, namun tetap berbangga dengan semangat juang tinggi dipamerkan anak buahnya ketika berdepan Sepanyol.

“Ya, kita kecewa tetap kecewa namun kita akan habiskan kekecewaan kita malam ini kerana esok merupakan hari baharu untuk kami dan seterusnya fokus menentang Afrika Selatan.

“Saya juga mengharapkan rakyat Malaysia terus memberik4n sokongan jitu kepada skuad negara kerana ianya mampu menyuntik motivasi kepada Malaysian Tigers untuk menamatkan kempen sebagai pasukan kesembilan terbaik kali ini,” katanya.

Terdahulu, impian Malaysian Tigers untuk mara ke suku akhir musn4h apabila tewas 3-4 kepada Sepanyol menerusi penentuan penalti shootout sudden death dalam saingan Crossover pada Piala Dunia 2023 di Stadium Kalinga, Bhubaneswar, India, di sini.

Kedua-dua pasukan terikat 2-2 sehingga akhir perlawanan dengan Malaysia menjaringk4n dua gol padang menerusi Faizal Saari (34′) and Shello Silverius (48′)

Sementara itu, pasukan benua Eropah tersebut pula memperoleh gol sulung menerusi pen4lti strok Marc Miralles (40′) dan gol padang Xavier Gispert (41′).

Keputusan itu menyaksikan perlawanan terpaksa ditentuk4n menerusi penentuan penalti shootout yang berakhir dengan kesudahan seri 3-3 apabila penjaga gol simpanan Sepanyol, Mario Garin muncul wira selepas menafikan pukulan dua pemain Malaysia, kapten Muhammad Marhan Jalil dan penyerang, Shello – manakala Firhan Ashari, Faizal dan Shahmie Irfan Suhaimi memastikan bola pukulan masing-masing menerjah gawang.

Keputusan itu mengheret perlawanan ke penentu4n penalti ‘shootout sudden death’ yang menyebelahi skuad Sepanyol kendalian, Maximiliano Caldas selepas Marc menewaskan penjaga gol negara, Muhammad Hafizuddin Othman manakala Firhan Ashaari gagal menyempurnakan pukulannya.

About Mat Lan Editor

Check Also

penyanyi-rap-terkenal-temui-hidayah-ketika-dipuncak-kegemilangan,-cinta-bersemi-ketika-mendengar-azan…

Penyanyi Rap terkenal temui hidayah ketika dipuncak kegemilangan, cinta bersemi ketika mendengar azan…

Laungan azan di sebuah masjid di Dubai menarik minat seorang lelaki kulit hitam yang berada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments