21 ladang b4bi di Pulau Pinang dij4ngkiti ASF

GEORGETOWN – Tiga lagi ladang babi di Pulau Pinang disahkan dij4ngkiti penyakit demam babi Afrika (ASF) menjadikan jumlah keseluruhan ladang yang terlibat adalah 21 buah.

Ketua Menteri, Chow Kon Yeow berkata, kesemua ladang tersebut terletak di tiga daerah iaitu Seberang Perai Tengah (SPT), Seberang Perai Utara (SPU) d4n Seberang Perai Selatan (SPS).

Bagaimanapun menurut Kon Yeow, jumlah babi yang dimusnahk4n masih berjumlah 4,204 ekor seperti yang dilaporkan pada 19 Januari lalu.

“Setakat Isnin, saya belum dapat sebarang maklum4t terkini mengenai jumlah ladang yang positif ASF. Sehingga Ahad, sebanyak 21 ladang disahkan dijangkiti virus tersebut.

“Jumlah babi yang dilupuskan masih sama iaitu empat ribu lebih. Virus ini senang merebak seperti yang diumumkan sebelum ini, sebab itu, semakin banyak ladang yang dijangkiti,” katanya pada Isnin.

Kon Yeow menambah, pihak Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) sed4ng giat membuat persiapan untuk meneruskan proses pelupusan babi yang disahkan positif ASF.

“Pemilik ladang perlu memaklumkan kepada JPV bilangan babi yang merek4 ada, dan JPV akan memeriksa jumlah babi bagi memastikan ia dijangkiti atau tidak.

“Mengenai pampasan, ia akan diuruskan oleh JPV, oleh itu, pemilik ladang perlu tampil bers4ma JPV untuk mengira jumlah babi dalam ladang. Selepas JPV mengesahkan jumlah babi yang dijangkiti, proses pelupusan akan dijalankan.

About Mat Lan Editor

Check Also

Hanya Berh4rga RM4.90, Ini Set Menu Rahmah Yang Ditawark4n MYDIN Setiap Hari

Bagi meringankan beban dan memastikan golongan B40 mampu membeli makan4n di restoran pada harga berpatutan, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *