Penguasaan bah4sa Mandarin mampu dekati bud4ya masyarakat Cina

Menguasai beberapa bahasa merupak4n antara kelebihan kepada para pelajar apabila melangk4h ke alam pekerjaan.

Pelajar-pelajar bukan sahaja dapat berkomunikasi dengan lebih baik mal4h mampu mengenali budaya baharu dengan lebih dekat melalui pembelajar4n bahasa asing.

Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) Universiti Malaysia Pahang (UMP), Profesor Dr Kamal Zuhairi Zamli berkata, penguasaan bahasa asing akan meningkatkan nilai dan kelebih4n seseorang seterusnya mampu bersaing dalam pasaran global.

“Sebagai sebuah universiti teknik4l, penguasaan pengetahuan dalam bidang teknikal sah4ja tidak mencukupi.

“Justeru, UMP menawarkan kursus bahasa asing termasuk bah4sa Mandarin kepada para pelajar untuk melahirkan modal insan berdaya saing di peringkat antarabangsa,”katanya yang merasmikan program Chinese New Year Cultural 2023 di Dewan Serbaguna UMP, Pekan, Pahang. baru-baru ini.

Hadir sama dalam program berkenaan ialah Kaunselor Pendidikan Kedutaan China di Malaysia, Zhao Changtao, Pengarah Confucius Institute (Malaysia) Yong Ying Mei dan Peng4rah Confucius Institute (China), Profesor Madya Dr Wang Haiyan.

Beliau menjelaskan, pembelajar4n dan penguasaan bahasa Mandarin bukan semata-m4ta untuk berkomunikasi malah untuk memahami kebudayaan Cina.

Katanya, bahasa Mandarin kini merupakan antara bahasa yang popular digunakan di dunia malah turut menjadi medium komunikasi di peringkat antarabangsa.

Program Chinese New Year Cultural 2023 diadakan dalam mengukuhk4n persahabatan dalam kalangan semua etnik para pelajar UMP termasuk Kolej Profesional Majlis Amanah Rakyat (MARA) sempena sambutan Tahun Baru Cina.

Ia turut menawarkan pelbagai aktiviti menarik termasuk kaligrafi Cina, seni gunting kert4s, persembahan muzik traditional Cina, pemakaian pakaian tradision4l dan demostrasi penyediaan ladu (dumpling) dan sepak bulu ayam.

About Mat Lan Editor

Check Also

perlu-sediakan-rm1-bilion-jika-10-mp-umno-nak-sertai-pn-–-ahmad-maslan

Perlu sediakan RM1 bilion jika 10 MP Umno nak sertai PN – Ahmad Maslan

Perlu sediakan RM1 bilion jika 10 MP Umno nak sertai PN – Ahmad Maslan. Spekulasi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments