Kast4m lelong 236 kenderaan dilucut h4k RM3.2 juta

KOTA BHARU – Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Kelant4n merekodkan lelong4n sebanyak 236 buah kenderaan dilucut hak pada tahun lalu deng4n nilai keseluruhan RM3.2 juta.

Pengarahnya, Wan Jamal Abdul Salam Wan Long berkata, kendera4n-kenderaan tersebut masih boleh didaftarkan dan berkeadaan baik.

“Lelongan dibuat secara terbuka melalui tiga siri jualan tender bersep4du sebanyak 141 buah.

“Nilai jualan tender terbuka yang berjaya dijalankan bagi ketiga-tiga siri tender terbuka tersebut sebanyak RM2.9 juta,” katanya dalam s4tu kenyataan pada Jumaat.

Beliau berkata, sebanyak 95 kenderaan yang tidak boleh didaftark4n dan tidak boleh digunak4n lagi dilelong melalui sebut harga terbuka skrap.

“Dua siri sebut harga terbuka skr4p dijalankan dan berj4ya diperolehi sebanyak RM274,348,” katanya.

 

Kenderaan-kenderaan tanpa permit (AP) yang dirampas.
Kenderaan-kenderaan tanpa permit (AP) yang dirampas.

 

Dalam perkembangan sama, Wan Jamal Abdul Salam memberit4hu, kenderaan-kenderaan tanpa permit (AP) dari negara jiran itu dibawa masuk untuk pasaran tempatan.

 

 

“Modus operandi yang digunakan adalah dengan car4 menjual kendera4n kepada rakan-rakan terdekat dan pengiklanan yang disiarkan melalui media sosial seperti Facebook.

“Kebiasaan harga yang ditawarkan adalah jauh lebih rendah daripada harga pasaran semasa dan ada yang digunakan untuk menjalankan aktiviti-aktiviti penyeludupan rokok tanpa cukai,” katanya.

Menurut beliau, tindakan dilucut hak dibuat mengikut Seksyen 128(1), Seksyen 135(1)(a) dan Seksyen 135(1)(d) Akta Kastam 1967.

“Jika sabit kesalahan, pesalah boleh dikenakan denda tidak minimum 10 kali nilai barang atau RM50,000 yang mana lebih besar dan maksimum dua kali ganda nilai bar4ng atau RM500,000 yang mana lebih tinggi.

“Atau dihukum penjara maksimum lima tahun atau kedua-duanya sekali bagi kesalahan pertama,” katanya.

About Mat Lan Editor

Check Also

kelibat-4-‘pontianak-berkeliaran-di-pekarangan-snbj-curi-perhatian-ramai

Kelibat 4 ‘pontianak berkeliaran di pekarangan SNBJ curi perhatian ramai

Kelibat 4 ‘pontianak berkeliaran di pekarangan SNBJ curi perhatian ramai. Perlawanan final Piala FA membabitkan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments