Tiga beran4k jual dadah ditah4n

BUKIT MERTAJAM – Tiga beranak ditah4n disyaki terlib4t sindiket pengedaran dadah jenis ganja dan heroin di sekitar daerah Seberang Perai Tengah.

Timbalan Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah, Superintendan Mohd Nor Daud berk4ta, sepasang suami isteri dan anak lelaki mereka ditahan dalam dua serbuan antara jam 9 hingga 10.30 pagi pada 24 Januari lalu.

Menurutnya, dalang sindiket yang merupakan bapa ditahan dalam serbu4n pertama ketika sedang menunggu pelanggan di sebuah taman permainan di Bukit Minyak di sini.

“Suspek pertama berusia 49 tahun ditahan bersama satu ketulan mampat ganja seberat 7.2 gram bernilai RM550 pada jam 9 pagi.

“Ketika ditahan, suspek sedang memegang dadah tersebut dipercayai untuk urusan jual beli.

“Susulan daripada itu, polis menyerbu sebuah rum4h teres dua tingkat di Bukit Mertajam dalam serbuan pada jam 10.30 pagi.

“Dalam serbuan itu, polis menahan isteri suspek yang berusia 53 tahun dan anak lelakinya berusia 23 tahun,” katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah Seberang Perai Tengah di sini pada Jumaat.

Mohd Nor berkata, di dalam rumah tersebut, polis merampas empat ketulan mampat ganj4 seberat 1,363 gram bernilai RM20,650 dan 18 peket heroin seberat 2,209 gram bernilai RM32,065.

 

“Dadah yang dirampas bernilai RM53,265 manakala dua buah motosikal jenis SM Sport dan Honda EX5 bernilai RM6,000 disita. Nilai jumlah keseluruhan dadah dan sitaan adalah RM59,265.

“Kesemua mereka bergiat aktif sejak awal tahun lalu yang mana, kita perc4ya bekalan dadah tersebut diambil dari negara jiran untuk pasaran tempatan,” katanya.

Kata beliau, ujian saringan air kencing ketiga-tiga suspek negatif dadah.

“Semakan rekod mendapati, suspek pertama yang bekerja sebagai buruh kasar mempunyai lapan rekod lampau.

“Anaknya yang tidak bekerja mempunyai dua rekod jenayah manakala isteri suspek yang merupakan suri rumah tidak mempunyai rekod.

“Kesemua dadah tersebut boleh digunakan oleh 3,579 jika terlepas di pasaran,” katanya.

Beliau berkata, ketiga-tiga suspek ditahan reman tujuh hari sehingga 31 Januari.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952,” katanya.

 

About Mat Lan Editor

Check Also

kelibat-4-‘pontianak-berkeliaran-di-pekarangan-snbj-curi-perhatian-ramai

Kelibat 4 ‘pontianak berkeliaran di pekarangan SNBJ curi perhatian ramai

Kelibat 4 ‘pontianak berkeliaran di pekarangan SNBJ curi perhatian ramai. Perlawanan final Piala FA membabitkan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments