T4k logik Stadium Shah Alam RM700 jut4 – TMJ

PEMILIK Johor Darul Ta’zim (JDT), Tunku Ismail Sultan Ibrahim menyifatk4n kos RM700 juta untuk pembinaan semula Stadium Shah Alam sebagai tidak logik.

Sebaliknya Tunku Ismail berkata, teknologi yang bakal digunakan di stadium tersebut sang4t canggih dan memerlukan sekurang-kurangnya RM2 bilion untuk menyiapkannya.

“SSI (Stadium Sultan Ibrahim) RM400 lebih juta sahaja. Stadium ini (Stadium Shah Alam) sekurang-kurangnya RM2 bilion kerana mempunyai teknologi yang tinggi. RM700 juta lebih tidak logik,” katanya dalam satu komen di laman Instagram.

Sebelum ini, Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari mengumumk4n sebanyak RM787 juta diperuntukkan untuk membina stadium baharu menggantik4n Stadium Shah Alam

Konsep stadium baharu Shah Alam itu telah diperkenalkan kepada umum yang dijangka mampu men4mpung kapasiti 35,000 hingga 45,000 tempat duduk dalam sesuatu masa.

Stadium itu yang dijangka siap pada 2026 dilengkapi pap4n skor elektronik, ruang legar mesra orang kelainan upaya (OKU), ruang korporat dan bilik persalinan.

Selain itu, stadium itu dilengkapi kawalan kelembapan dalam4n, ‘ETFE ceramic coating’ dan sistem penyejukan tempat duduk selain mempuny4i teknologi ‘retractable pitch’ iaitu bertukar daripada mod sukan kepada acara dalaman.

About Mat Lan Editor

Check Also

tanda-tanya-motosikal-ex5-dihumban-dalam-tasik-akhirnya-terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab

Tanda tanya motosikal EX5 dihumban dalam tasik akhirnya terjawab. Gara-gara tidak berpuas hati dengan perbuatan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments