Contohi peni4ga Siam tarik pelangg4n

GENDANG gendut tali kecapi, kenyang perut suk4 hati. Itu ant4ra pantun yang cukup sinonim apabila kita bercakap tentang makan terutamanya apabila hidangan itu bukan sahaja memenuhi cita rasa bahk4n harganya juga cukup murah.

Bila bercakap tentang makan, sememangnya penulis sendiri akui kita tidak boleh lari dengan juadah hidangan masakan panas dari negara Gajah Putih, Thailand terutamanya sup yang ped4s dan masam, tom yam.

Begitu pun penulis bukannya ingin mengupas tentang masakan keluarga Diraja Thailand yang bermula sejak sebelum kurun ke-19 itu tetapi mengenai keterujaan rakyat Malaysia menjamu selera di negara jiran khususnya mereka yang tinggal berdekatan sempadan Siam.

Apatah lagi apabila Timbalan Gabenor Pihak Berkuasa Pelancongan Thailand (TAT), Tanes Petsuwan mendedahkan bahawa pelancong Malaysia membelanjakan kira-kira RM600 juta untuk mak4n dan minum sahaja sepanjang tahun lalu.

Malah menurutnya, setiap pelancong dikatakan membelanjak4n sekurang-kurangnya RM655 sehari sepanjang percutian mereka di Thailand.

Jelas pengaliran wang keluar ke Thailand itu boleh disifatkan sebagai satu kerugian buat negara lebih-lebih lagi negara kita sebenarnya memerlukan kedatangan pelancong untuk meningk4t kembali ekonomi yang terjejas akibat pandemik Covid-19 sebelum ini.

Walaupun rata-rata mereka yang suka berbelanja dengan menj4mu selera di negara jiran itu menyifatkan hidangan di sana lebih enak selain ada yang mengatakan harganya lebih murah bukanlah sesuatu perkara yang boleh dipandang ringan khususnya buat pengusaha restoran di Malaysia.

Bukannya tidak ada restoran yang menyediakan hidang4n sebegitu dengan keenakan yang setanding di Siam tetapi apa yang penulis boleh katakan berdasarkan pengalaman melancong ke s4na sebelum ini adalah layanan yang diberikan sebaik kaki melangkah masuk ke ruang makan mereka.

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments