Gajah kopak dinding rumah, tarik til4m dan memakannya’

GUA MUSANG – Masyarakat Orang Asli di Pos Brooke, di sini mendakw4 gajah liar yang berkeliaran berhampiran penempatan itu semakin berani datang hampir ke kediaman penduduk.

Seorang penduduk, Rengil Rajis Angah, 48, berkata, minggu lepas seekor gajah bergading masuk ke kampung dan merosakkan dinding sebuah rumah di Kampung Liak.

“Kejadian berlaku kira-kira 3 pagi apabila gajah mengopak dinding rumah dan menarik keluar tilam lalu memakannya. Ketika kejadian itu anak pemilik rumah sedang tidur di atas tilam tersebut.

“Haiwan liar itu bukan sahaja memusnahkan tanaman tetapi sampai dekat pintu rumah. Kini kami risau untuk ke kebun dan anak-anak pula takut ke sekolah kerana gajah sering dilihat berada di laluan mereka,” katanya ketika ditemui di Kampung Brooke Lama, di sini.

Penghulu Kampung Brooke Lama, Rian Bujang berkata, kehadiran seekor gajah liar sejak tiga bulan lepas terus menghantui lebih 500 penduduk Orang Asli di tiga kampung di Pos Brooke.

Menurutnya meskipun pihak Jabatan Perlindungan Hidupan Liar Dan Taman Negara (Perhilitan) datang membuat pemantauan, ancaman mamalia terbabit masih tidak berkesudahan.

Rian mendakwa seekor daripada empat ekor gaj4h tersebut bukan sahaja sering dilihat berkeliaran di kawasan Kampung Kuala Rengil, Kampung Brooke Lama dan Kampung Liak, malah turut memusnahkan hasil tanaman yang diusahakan Orang Asli di kawasan itu.

“Kita harap Perhilitan dapat mengusahakan cara lain untuk memindahkan gajah liar itu bagi mengelakkan ancaman berterusan termasuk membabitkan nyawa penduduk

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments