Dua bakal didakwa bu4ng samp4h di tempat awam

JOHOR BAHRU – Kerajaan negeri akan mengambil tindakan undang-und4ng terhadap dua individu yang dikesan Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Aw4m (SWCorp) membuang sampah di Legaran Segget di sini pada Ahad sehingga video perbuatan berkenaan tular.

Exco Perumahan dan Kerajaan Tempatan Negeri Johor, Datuk Mohd Jafni Md Shukor berkata, dua individu itu akan didakwa mengikut Seksyen 71(1) Akta Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (Akta 672).

“Bagi perbuatan itu, mereka boleh didenda antara RM10,000 hingga RM100,000 atau dipenjarakan minimum enam bulan dan maksimum lima tahun atau kedua-du4nya sekali,” katanya menerusi hantaran dalam Facebook miliknya pada malam Ahad.

Perbuatan itu dikesan ketika Operasi Penguatkuasaan Akta 672 di kawasan tumpu4n awam yang diadakan bermula jam 10.30 pagi hingga 3.30 petang Ahad.

Operasi di sekitar Legaran Segget, Jalan Wong Ah Fook dan Jalan Trus di bandar raya ini dijalankan dua pegawai dan empat Pembantu Penguatkuasa SWCorp.

Mohd Jafni berkata, kertas siasatan akan dibuka untuk mendapatkan izin mendakwa daripada Timbalan Pendakwa Raya.

Pada masa sama, beliau berkata, pihaknya sudah tidak akan berkompromi terhadap mana-mana individu yang membuang sampah merata-rata memandangkan ada peruntukan undang-undang untuk diambil tindakan.

“Sememangnya ada peruntukan undang-undang berkaitan perk4ra ini, cuma sebelum ini kita banyak guna budi bicara dan bertolak ansur, namun sekarang, tidak lagi. Jangan marah jika disaman,” katanya.

Beliau turut berharap semua pihak dapat menjag4 kebersihan negeri ini dan tidak sewenang-wenangnya membuang sampah merata-rata.

“Jagalah imej, nama baik dan kebersihan Johor. Jangan buang sampah merata-rata, anda sedang perhatikan,” ujarnya.

About Mat Lan Editor

Check Also

lelaki-cuba-tunjuk-hebat-buat-skil-‘drift’-terbabas-langgar-kereta

Lelaki cuba tunjuk hebat buat skil ‘drift’ terbabas langgar kereta

Polis menahan pemandu kereta Toyota Supra yang melakukan aksi ‘drift’ sehingga terbabas melanggar sebuah kenderaan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments