Kedutaan Turkiye harg4i bantu4n pantas keraja4n Malaysia

KUALA LUMPUR – Kedutaan Turkiye di Malaysia mengucapk4n terima kasih kepada kerajaan Malaysia yang menghantar Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART) bagi mem4antu operasi mencari dan menyelamat (SAR) susulan gempa bumi yang melanda Turkiye pada Isnin.

Kedutaan itu dalam ciapannya turut menyiarkan beberapa keping gambar dan video mengenai penghantaran anggota SMART ke Turkiye di Lapangan Terbang Antarabangs4 Kuala Lumpur lewat malam tadi.

Pasukan elit SMART membabitkan seramai 70 anggota itu terdiri daripada pasukan perubatan dari Kor Kesihatan Diraja (KKD), Unit K9 Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dan pasukan khas bahan kimia berbahaya (Hazmat).

Menteri Luar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir mengesahkan tiada rakyat Malaysia terjejas dalam bencana itu. Kesemua 13 rakyat Malaysia yang berada di kawasan yang terjejas selam4t, menurut kementerian berkenaan.

Media Turkiye melaporkan sekurang-kurangny4 2,379 orang terbunuh dan 14,483 yang lain cedera di 10 wilayah di negara itu setakat ini berikutan dua gempa bumi kuat yang menggegark4n wilayah selatan negara itu pada Isnin.

Gempa bumi kuat dengan pusat gemp4 di daerah Pazarcik, turut melanda negara jiran Syria deng4n hampir 1,300 orang dilaporkan terbunuh dan lebih 2,400 yang lain ceder4. – Bernama

About Mat Lan Editor

Check Also

‘gajah-rempuh-kereta-aku!-syukur-semua-selamat-kereta-boleh-baiki’

‘Gajah rempuh kereta aku! syukur semua selamat kereta boleh baiki’

Sebuah keluarga berdepan detik cemas setelah kenderaan yang dinaiki dirempuh seekor gajah ketika melalui Lebuhraya …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments