Perdaya wanit4 berkait jualan batu mer4h delima

KUALA PILAH – Seorang lelaki warga Indonesia dijatuhi hukuman penjara dua tahun lapan bulan dan tiga sebatan di Mahkamah Majistret di sini pada Selasa keran4 memperdaya seorang wanita warga emas berhubung jualan batu merah delima tahun lalu.

 

Tertuduh, Salim,44, dijatuhi hukuman tersebut selepas mengaku bersal4h sebaik pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Saiful Sayoti.

Berdasarkan pertuduhan, tertuduh menipu seorang wanita berusia 68 tahun dengan memperdayakannya dan mendorang wanita itu untuk menyerahkan wang tunai berjumlah RM12,500 kepada tertuduh.

Ia bertujuan bagi pembayaran batu merah delima yang tertuduh katakan bernilai tinggi dan boleh menyembuhkan pelbagai penyakit yang mana dia tidak akan menyerahkan w4ng tunai itu sekiranya tidak diperdayakan sedemikian.

Perbuatan itu dilakukan pada 9 Disember tahun lalu jam lebih kurang 10 pagi di tempat letak kereta Pasar Awam Kuala Klawang,Jelebu.

Tertuduh yang tidak diwakili peguam dalam rayuannya memohon mahkam4h meringankan hukumannya susulan perlu menanggung isteri dan tiga anaknya yang masih bersekolah.

 

“Saya memohon Yang Arif meringankan hukum4n saya dan saya tidak akan ulangi perbuatan ini dan menyesal,” katanya dalam nada sebak.

Timbalan Pendakwa Raya, Ahmad Loqman Hakim Ahmad Khairie memohon kepada mahkam4h menjatuhkan hukuman tegas keatas tertuduh dengan mengambil kira kerugian besar mangsa dan juga pengajaran kepada orang awa

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments