Gempa Bumi Terburuk Di Turki Hancurk4n Istana Rom Berusi4 2,200 Tahun,

Gempa bumi terburuk telah melanda negara Turki pada hari Isnin sehingga menghancurkan sebuah istana zaman Rom yang berusia 2,200 tahun. Kini para ahli sejarah bimbang bah4wa monumen sejarah lain yang ada di sana turut terkesan dengan gempa bumi yang berlaku di sana.

 

Istana Gaziantep dibina pada Abad ke-2 dan ke-3 oleh orang Rom, dan dilanjutkan pembinaannya oleh maharaja Byzantine Justinian I pada Abad ke-6. Ia telah melalui pengubahsuaian yang besar dalam beberapa tahun kebelak4ngan ini untuk dimasukkan dalam senarai tapak Warisan Dunia UNESCO.

 

“Beberapa benteng di bahagian timur, selatan dan tenggara Ist4na Gaziantep yang bersejarah di daerah Şahinbey tengah musnah akibat gempa bumi; serpihan itu bertaburan di jalan raya,” lapor Anadolu, agensi berita kerajaan Turki.

“Pagar besi di sekeliling gelanggang bertaburan di kaki lima di sekelilingnya. Tembok penahan di sebelah istana juga runtuh. Di beberapa benteng, retakan besar diperhatikan selepas gempa bumi.”

Selain Turki, gempa bumi ini turut melanda Syria sehingga menyebabkan 1,444 orang terbunuh dan kira-kira 3,500 cedera. Laporan ini hadir daripada wakil kerajaan dan pekerja penyelam4t di wilayah barat laut yang dikawal oleh pemberontak.

Setakat ini, Reuters melaporkan bahawa gemp4 bumi yang melanda kedua-dua negara telah mengorbankan lebih 3,700 orang. Turki dan Syria yang kini sedang mengalami musim sejuk beku telah menyukarkan lagi usaha menyelamat dengan pemerhati merasakan bahawa beribu lagi orang cedera dan kehilangan tempat tinggal.

Bagaimanapun, melalui ciapan The Spectator Index, angka kematian b4gi kedua-dua negara mungkin lebih besar, dengan Pertubuhan Kesihatan Sedunia menjangkakan seramai 20,000 orang terkorban di Turki dan Syria.

 

Gempa bumi berukuran 7.8 pada skala Richter itu telah meruntuhk4n seluruh blok pangsapuri di sekitar bandar Turki dan memberi dampak kemusnahan yang lebih pedih bu4t rakyat Syria yang sudah lama kehilangan tempat tinggal akibat perang.

Di Malaysia pula, kerajaan ini akan menghant4r Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (Smart) bagi membantu usaha mencari dan menyelamat (SAR) mangsa gempa bumi di selat4n Turki, lapor Free Malaysia Today.

Seramai 75 anggota Smart digerakkan ke Turki malam ini menerusi penerbang4n Turkish Airlines dengan membawa bersama peralatan yang akan digunakan di dalam operasi itu.

Pasukan Smart menerima pengiktirafan Kumpulan Penasih4t Mencari dan Menyelamat Antarabangsa (INSARAG) pada 2016 yang membolehkan ia dihantar untuk menyertai misi bencana di luar negara.

About Mat Lan Editor

Check Also

penyanyi-rap-terkenal-temui-hidayah-ketika-dipuncak-kegemilangan,-cinta-bersemi-ketika-mendengar-azan…

Penyanyi Rap terkenal temui hidayah ketika dipuncak kegemilangan, cinta bersemi ketika mendengar azan…

Laungan azan di sebuah masjid di Dubai menarik minat seorang lelaki kulit hitam yang berada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments