Kerajaan disar4n benarkan pengeluar4n KWSP secara bersasar

SHAH ALAM – Ketua Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki menyatak4n antara intipati mesyuarat pertama Sekretariat Kerajaan Perpadu4n pada malam Selasa adalah menyentuh tanggungan beban kewangan rakyat menjelang musim persekolahan baharu.

Justeru, beliau menyarankan supaya kerajaan membenarkan pengeluaran wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) secara bersasar iaitu kepada mana-mana individu yang kurang berkemampuan.

Jelasnya, pengeluaran wang tersebut tidak perlu dilakukan besar-besar4n memandangkan kerajaan telah pun mengumumkan bantuan tunai menjelang penggal persekolahan berkenaan.

“Ya, walaupun ada yang sinis bahkan memerli dengan mempertikaikan perjuangan kami waktu kerajaan terdahulu agar dibenarkan pengeluaran KWSP buat kali terakhir sehinggakan kerajaan waktu itu akur dengan tekanan rakyat.

“Namun pada kali ini, pandangan peribadi saya mungkin tidak perlu pengeluaran besar-besaran secara pukal. Memadai kepada mereka yang benar-benar memerluk4n sahaja dan bersasar,” kata beliau dalam satu hantaran di Facebook pada Rabu.

Selain menyentuh perkara berkenaan, mesyuarat tersebut turut memutusk4n untuk menubuhkan tiga jawatankuasa melibatkan semua parti dalam kerajaan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim memaklumkan, jawatankuasa tersebut adalah Jawatankuasa Strategi, Jawatankuasa Pilihan Raya dan Jawatankuasa Pemantauan Agenda Kerajaan dan Politik.

Dalam pada itu, Asyraf menambah, beliau akan sentiasa membawa suara raky4t meskipun tidak lagi memegang jawatan sebagai Ketua Pemuda UMNO.

About Mat Lan Editor

Check Also

‘gajah-rempuh-kereta-aku!-syukur-semua-selamat-kereta-boleh-baiki’

‘Gajah rempuh kereta aku! syukur semua selamat kereta boleh baiki’

Sebuah keluarga berdepan detik cemas setelah kenderaan yang dinaiki dirempuh seekor gajah ketika melalui Lebuhraya …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments