Petugas kesihat4n kerja minimum 14 j4m sehari

SHAH ALAM – Kakitangan kesihatan terutama doktor dan jururaw4t yang bertugas di hospital kerajaan didakwa bekerja sehingga 14 jam sehari.

Perkara tersebut didedahkan seorang pengguna akaun Twitter, @FarraDiana yang juga seorang doktor.

“Kami bertugas minimum 14 jam sehari deng4n bayaran gaji minimum, malah kami tidak sempat untuk makan, solat pun ‘lari-lari’. Kadang kala terlepas waktu solat.

“Dengan jumlah tenaga kerja yang minimum, kami perlu merawat pesakit yang ramai. Jika anda penat menunggu, kami penat berganda.

”Jangan sesekali marah doktor dan jururawat atau mana-m4na petugas kesihatan. Kami sangat penat. Kalau nak marah, lepaskan kemarahan anda kepada KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia). Gesa untuk tambah lebih ramai tenaga kerja, cari penyelesaian untuk menambah lebih ramai kakitangan,” katanya menerusi hantaran di laman Twitter pada Selasa.

Sebelum ini, tular di laman sosial sebuah video memaparkan kekecohan pergaduhan mulut dipercayai antara pesakit dengan kakitangan di sebuah hospital kerajaan di Serdang, Selangor.

Menerusi video yang dimuat naik pemilik ak4un TikTok @Bisma Ali, kejadian itu dikatakan berpunca daripada masa menunggu giliran yang terlalu lama untuk berjumpa dan mendapatkan rawatan doktor.

Dikatakan pesakit terbabit terpaksa menunggu dari jam 8 pagi hingga 7 malam untuk mendapatkan rawatan.

 

Sementara itu, Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa dilapor telah tampil memohon ma4f atas kejadian terbabit dan menurutnya, pemeriksaan untuk pesakit jantung harus dilakukan dengan lebih teliti sekali gus menyebabkan masa rawatan lebih panjang bagi setiap seorang pesakit.

Beliau turut berharap agar orang ramai ada perasaan empati terhadap petugas kesihat4n yang juga bekerja keras tanpa henti untuk membantu dan memberikan perkhidmatan terbaik.

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments