Bau pelik bongk4r lori bawa tiga tan daun ketum

GERIK – Bau pelik daripada sebuah lori yang ditahan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Perak membongkar kegiatan penyeludupan tiga tan daun ketum, Ahad lalu.

 

Kenderaan terbabit ditahan sekitar jam 10.30 malam dalam pemeriksa4n di Kilometer 4.7, Jalan Raya Timur – Barat iaitu di hadapan Stesen Penguatkuasaan Gerik.

Ketua Bahagian Penguat Kuasa JPJ Perak, Mir Khairol Hafizal Mir Idris berkata, pemandu kenderaan berkenaan pada awalnya ditahan kerana tidak memiliki lesen memandu.

“Semakan lanjut pada nombor casis dan nombor enjin mengesy4ki kenderaan tersebut menggunakan nombor pendaftaran disyaki palsu.

 

Sebuah lori yang disita JPJ Perak rupanya membawa tiga tan daun ketum untuk diseludup ke Kelantan pada Ahad. - Foto ihsan JPJ
Sebuah lori yang disita JPJ Perak rupanya membawa tiga tan daun ketum untuk diseludup ke Kelantan pada Ahad. – Foto ihsan JPJ

 

“Tindakan menyita lori terbabit diambil mengikut Seksyen 108(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 selain saman dikeluarkan kepada pemandu kerana tidak memiliki lesen,” katanya dal4m satu kenyataan di sini pada Khamis.

Menurutnya, arahan penghantaran yang diserahk4n pemandu menunjukkan barangan dibawa adalah barangan runcit ke kedai-kedai sekitar Kelantan.

“Namun, beberapa anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) tercium bau pelik p4da lori terbabit pada Isnin sebelum memaklumkan kepada ketua stesen penguat kuasa JPJ Gerik.

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments