Gempa Turkiye: Doakan wira kami selam4t pergi dan kemb4li – Isteri

SEPANG – Saya harap, dipermudahkan segala urusan d4n selamat pergi dan balik.

Demikian doa seorang isteri ketika menghantar suaminya menyertai misi mulia, operasi menc4ri dan menyelamat (SAR) mangsa gempa bumi Turkiye.

Isteri mana yang tidak sedih, apatah lagi bimbang, lebih-lebih lagi menyedari tugas4n tersebut datang bersama risiko yang tinggi.

Ini kerana, gempa susulan dilaporkan masih berl4ku di kedua-dua negara itu dan kawasan runtuhan bangunan juga dipenuhi bahaya yang kadangkal4 tidak dijangka.

Namun, menginsafi bahawa kepakaran suami mereka amat ditagih dalam w4ktu yang mendesak ini, demi menyelamatkan nyawa, semua kebimbangan dan kerisau4n diletak ke tepi, sebaliknya kata-kata semangat terus diberi.

Seorang isteri anggota Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART) yang terlibat dalam misi itu, Salbiah Salleh, mengakui hatinya tidak keruan sebaik dimaklumkan su4minya, Shahronee Shah Abd Manap, menerima tugasan berkenaan.

“Suami saya anggota SMART, memang itulah tugasnya. Tetapi, perasaan saya berc4mpur, sedih dan ada juga bangga. Kita juga (bimbang kerana) tahu bagaimana keadaan di sana.

“Memang sebak. Lebih-lebih lagi mengenangkan suami juga terpaksa meninggalkan empat cahaya mata demi melaksanakan tugasan berisiko berkenaan.

About Mat Lan Editor

Check Also

aman-palestin-dakwa-sprm-bermiat-jahat,-beri-tempoh-3-hari-nyah-beku-akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun

Aman Palestin dakwa SPRM bermiat jahat, beri tempoh 3 hari nyah beku akaun. Aman Palestin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments